Четвъртък, 25 Февруари 2021 г.

Осъден в Румъния трафикант на мигранти през Силистра ще лежи в наш затвор

Българин, осъден в Румъния за трафик на мигранти, ще изтърпява наказанието си в наш затвор, съобщиха от Варненския апелативен съд.

През октомври 2018 г. Тенчо Ц. бил осъден в Констанца за това, че година по-рано заедно със съучастник е транспортирал двама турски мигранти и ги е улеснил да минат нелегално граничния пункт Остров-Силистра.

На първа инстанция Тенчо получил 1 г. затвор, но на втора наказанието му било увеличено с 4 месеца. Междувременно мъжът се прибрал у дома. През декември миналата година Варненският окръжен съд отказал да изпълни Европейска заповед за арест и да предаде Тенчо на Румъния, тъй като той приел да лежи в български затвор.

През март тази година състав на същия съд отказал да намали размера на присъдата му. Пред апелативните магистрати адвокатът на осъдения обясни, че той няма вина и е бил заблуден от защитата си в северната ни съседка да признае нещо, което не е извършил.

Чрез видеовръзка от варненския затвор 58-годишният Тенчо също потвърди, че само е бил свидетел на престъплението и помоли присъдата му да бъде отменена. Съдът отбеляза, че тези доводи могат да бъдат основание за евентуално възобновяване на процеса в Румъния, но не и у нас. Магистратите потвърдиха решението на окръжните си колеги Тенчо да излежи наказанието си у нас.

Решението е окончателно.

Facebook коментари