Вторник, 24 Май 2022 г.

Електроразпределение Север реализира мерки за защита на птиците в област Силистра

До 12 март тази година Електроразпределение Север монтира платформи за поставяне на щъркелови гнезда в селата Сребърна и Ситово в област Силистра.

През последните години необходимостта от поставянето на пластмасови изолации за птицезащита се увеличи, тъй като се промени пътя на придвижване на прелетните птици. Инсталирането на многобройните ветрогенератори в Североизточна България накара много от пернатите видове да избират нови, непознати за тях пътища и места за кацане при прелитането им.

"Това засилва опасността от попадане на птици под напрежение, създава и сериозни смущения в електрозахранването на някои райони обслужвани от компанията. За да гарантираме спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци в годината, сме в постоянен контакт с РИОСВ и кметствата. Реагираме по най-бързия начин на всички сигнали и координираме дейностите си (включително превантивните мерки, в които инвестираме) с Българското дружество за защита на птиците." – коментира директор "Безопасност на труда и опазване на околната среда" в ЕНЕРГО-ПРО Варна – Пламен Петров.

През 2019 година за осигуряване на дългосрочно жизнени птичи популации и комфорт при гнездене и прелет, компанията е монтирала 4100 броя птицезащитни устройства в размер на 232 хил. лева и близо 100 броя платформи за гнезда в размер на над 11 хиляди лева.

Facebook коментари