Сряда, 25 Май 2022 г.

Приеха бюджета на община Дулово от третия път, ГЕРБ и ДПС си размениха декларации с обвинения

Днес на 31.03 2020г. се проведе редовна сесия на Общински съвет – Дулово.

На две поредни сесии бюджета Бюджет 2020 не приет, след като съветниците от ДПС не го гласуваха, заради според тях "непрозрачната работа на администрацията и отказа на кмета да предостави информация за структурата и гражданските договори".

Днес бюджета бе приет, но след значителни корекции внесени от мнозинството. Това доведе до нови размени на декларации между политическите фактори в Дулово.

Първо с декларация към жителите на общината се обърна народния представител от ГЕРБ Алтимир Адамов:

"Уважаеми жители на община Дулово, Искам да се обърна към вас със следното уточнение! Днес групата от общински съветници на ДПС гласува коренно различен бюджет на община Дулово от внесения такъв от кмета на общината! Приетия по този начин бюджет ще има своите последици по скоро негативни за жителите на община Дулово! Групата от общински съветници на ГЕРБ гласува не против отпадането на таксите за детски градини, а против това че парите за таксите се осигуряват за сметка на социални дейности и закриване на определен щатни бройки от администрацията! Има реална опасност да се закрият определени социални услуги /като социалния патронаж/! Предложението, на което още държим е таксата за детски градини да отпадне за сметка на намаляване на възнагражденията на общинските съветници! Знам че е трудно на общинските съветници от ДПС да се разделят със заплатите си, но все пак става дума за нашите деца! С така приетия бюджет отпада възможност та да се извършат неотложни ремонти на детски градини и училища/там където учат децата ни/. Това според мен е доста безотговорно поведение на общинските съветници от ДПС! Призовавам ги да преосмислят своето решение в името на по-добро развитие на община Дулово и на нашите деца, нашето бъдеще! Бъдете здрави!"

Председателят на общинския съвет Невхис Мустава от ДПС малко по-късно също разпространи обръщение към дуловчани в социалната мрежа, във връзка с приетия бюджет:

"Уважаеми съграждани, Обръщаме се към Вас с ясното съзнание, че Вие сте нашият работодател. Нека да дадем малко разяснения по полемиката, която е на дневен ред в нашият роден град Дулово. В началото на мандатна на новият общински съвет, казахме че ще работим за Община Дулово и сме последователни в действията си. Всички бяхме свидетели на асфалтирането в деня на размисъл на Местни избори 2019 год. Но разликата е че, ние знаехме и източника на финансиране. След изборите, започнахме със задаване на въпроси, но не само за асфалта. Всичко, което става и се прави в нашия град искаме да е достояние на гражданите. Поради тази причина искаме /имаме решение на общински съвет/ онлайн излъчване на сесиите. Ние нямаме притеснения! Зададохме въпрос и относно пренасочване на възнагражденията на общинските съветници за сметка на такси детски градини. Отговорът на Кмета беше, че това е незаконосъобразно. Излиза, че е чист популизъм. Уважаеми съграждани, имаме притеснение и по отношение на дофинансирането в дейност "Социални дейности". Подчертаваме, никой не спира дейността на патронажа. Имаме притеснения и по отношение на гражданските договори. Цитираме и точно предложението ни от днес: Такса детски градини отпада – средствата ще са за сметка на дофинансирането на социалните дейности от местни приходи, от икономията в перо РТВ, от намаляне на броя на гражданските договори. Така, че кметският екип решава от къде и как. Умишлено се акцентира върху социалния оттенък на промените, а какво правим с възможността да имаме по-големи икономии, да увеличим събираемостта. Има какво да се желае. Защо не се пише, че има проблем с канализацията на болницата и със сградно канализационно отклонение за ЦДГ 1, където спешно трябваше да се реагира. И ние откликнахме на момента. Единодушно гласувахме и докладна, с която наематели на общински терени засегнати от ограниченията във връзка с епидемията, да преустановят плащане на наеми. Пак нищо. Или сме свикнали в Дулово ДПС да е виновно за всичко. Уважаеми съграждани, ние ще задаваме въпроси, не само с писма или в зала. Ситуацията в страната засяга всички нас, ние правим стъпка за по- голяма прозрачност. Представям Ви и въпросите, които ги представихме като политическа партия на Кмета, на среща инициирана от него. Приятно четене!"

Facebook коментари