Сряда, 21 Октомври 2020 г.

Спомени и факти за държавната лотария в миналото

Помните ли, че преди много години по социалистическо, съществуваше така наречената Държавна лотария, която се радваше на немалък интерес? Това бяха онези билетчета, които можехте да си закупите от подлеза на ЦУМ или жената, която продава семки и фъстъци на кварталния пазар. Хартиените талони имаха номера, а условието беше вашият номер от даден тираж да бъде изтеглен. Наградите бяха много атрактивни и отговаряха на времената.


Кратка история на държавната лотария


Държавната лотария в България се появява на бял свят през 1935 година, когато българското министерство приема „Закон за Държавна лотария“. Първият тираж на лотарията е издаден на 02.01.1936 година. Лотарийната игра е активна и по време на Втората световна война, но след кратък застой е възстановена през 1958 и предлага на гражданите парични и предметни награди. По онова време хората можеха да спечелят лека кола Москвич, екскурзия до Москва, различни домакински уреди или парични суми. Билетите се изкупуваха със светкавична бързина.


С идването на 1993 година държавата позволява появата и на други хазартни игри. Десетки години по-късно през 2011 година държавната лотария се слива със Спортния тотализатор (тотото) и познатите от миналото билети изчезват. На тяхно място обаче се появяват частни лотарии, сред които „Национална лотария“, „Лотария България“ и други. Техният път също не е много дълъг, тъй като 9 години по-късно държавата спира частните лотарии и ги забранява със закон.


Какви лотарийни игри съществуват у нас през 2020 година?


Във втория месец на 2020 година бяха спрени билетите за търкане на „Национална лотария“, които се радваха на голям интерес. Причините бяха много, сред които са съмнение в корупция, неплатени данъци и измамни схеми. Към актуалния момент официалните хазартни игри се организират от Държавния Спортен тотализатор, който съществува в страната десетки години.


Възможност за изпробване на късмета се дава и от лицензираните букмейкъри, които предлагат спортни залози и казино игри и други. Така например, компанията Efbet предлага на сайта си възможност да търкате (отваряте сектори) във виртуални билети. Ако има съвпадение на символи, то печелившата комбинация се смята по вашия залог, а това Ви носи съответната печалба.


Кибиците говорят и за завръщане на добрата стара Държавна лотария, но до този момент никой не излиза с официално становище, дали такъв вариант е приложим и ще се осъществи ли той, можем само да гадаем и да очакваме предложенията на управниците. Все пак не може да се отрече колко вълнуващо беше да чакаш да получиш цветен телевизор „Електрон“ или опция да опознаеш някоя държава от тогавашния Съветски съюз. Всичко това са все хубави спомени.

Facebook коментари