Събота, 15 Юни 2024 г.

АКТУАЛНО: 32 души са под наблюдение в Силистренско заради коронавируса

В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен кризисен щаб по проблема с COVID-19.

Д-р Теодора Начева – директор на РЗИ Силистра, докладва за обстановката в момента в областта: към 9 март под наблюдение общо са поставени 32 лица, пристигнали от Китай (1), Тайланд (2) и Италия (29). За 15 от тях карантинният период е изтекъл, а останалите са в режим на дистанционно наблюдение от страна на личните лекари и РЗИ в Силистра. На практика лицата са в домашна карантина и не е необходимо при отсъствие на симптоматика лично да търсят личния лекар или друг медицински специалист за медицинска помощ.

Обявената грипна епидемия, включваща и ваканция на ученицитеq остава актуална до 11 март 2020 г., като ден преди това ще стане ясно дали ще има продължение. Уточнено е, че е възможно родителите да спират по свое желание децата си да посещават детските градини, без да представят болнични листове. В момента има ръст на респираторните заболявания, но стойностите не са епидемични.

Препоръката е всеки да осъзнава своето състояние и произтичащата от това лична отговорност, спазвайки хигиенните мерки, като при необходимост да информира личния си лекар и евентуално да запазва домашна изолация.

По информация от РУО на МОН – отменени са всички мероприятия с участието на ученици и учители, включително и в шест от училищата в областта, работещи по международни проекти. Отложени са плановите проверки по различни въпроси в училищата и в извънучилищните звена. Препоръчва се да бъде сведено до минимум посещаването на институциите – сред тях и учебните заведения.

В МБАЛ Силистра е направена организация при възникване на случаи да се използва Инфекциозно отделение (самостоятелен павилион с 15 легла и възможност да се разширят до 25). Допълнителна леглова база може да се осигури чрез Кожно-венерологично отделение, което не функционира от половин година и e в непосредствена близост, както и има пълна самостоятелностq осигуряваща добра изолация. Споделена бе тревога във връзка с желанието на гражданите масово да посещават своите близки в различните отделения, ползвайки претекста за носене на храна.

Пред участващите в заседанието бе поставен въпросът за необходимостта от предпазни средства (маски, облекла, ръкавици, очила) за личните лекари и за работещите в трите болници в област Силистра. Събраната информация за необходимия за един месец брой за всеки от тези артикули ще бъде представена като искане пред Националния оперативен щаб.

Продължава превантивната дейност на ГКПП Силистра, който не е сред 7-те пункта в страна с постоянен медицински контрол, но има създадена добра координация между РЗИ Силистра и ГКПП Силистра, вкл. и с РДГП Русе. За влизащите от Италия, Иран, Южна Корея и Китай са предоставени анкетни карти и листовки с указания на български и английски езици. Директорът на РЗИ Силистра е в денонощна връзка с дежурните екипи и с ръководството на ГКПП Силистра за консултации и указания.

Facebook коментари