Събота, 11 Юли 2020 г.

Силистра отбелязва 142 години от Освобождението на България

Силистра отбелязва 142 години от Освобождението на България от османско владичество.

На площад "Свобода" трибагреника бе издигнат по повод националния ни празник от Слави Ивелинов Георгиев – ученик от 12 а клас на Езикова гимназия "Пейо Яворов". С асистенти: Кара Красимирова Тодорова - ученичка в 11 кл. на ПМГ "Св.Кл.Охридски" и Пламена Георгиева Атанасова - ученичка от 12А клас на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги "Атанас Буров".

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов поздрави жители и гости на древния ни град по повод Деня на Освобождението с думите:

"Да пребъде българския дух!
Да живее в сърцата ни силата на героите!
Да оставим пресвети завети на децата си!
Да стоим с очи пред Апостола и да знаем, че по- свято от Родината няма!
Честит празник!"

В церемонията участваха ученици с творчески изпълнения: Симон Павлова, 2- ри А клас на ОУ "Иван Вазов" – Силистра "Възпоменания от Батак" от Иван Вазов; децата от 4-та /подготвителна група/ на ДГ "Иглика" изпълниха "С песен и стих рисувам България. В програмата чухме и песента «От векове за векове» в изпълнение на Рада Златева от Музикална студия «До ре ми» с ръководител Бонка Скорчелиева.

Тържественото шествие бе предвождано от Градски духов оркестър и всички граждани начело с официалните лица поднесоха венци и цветя на паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. На почетен караул пред паметниците са ученици от Национално движение "Традиция"- Силистра с ръководител Валентин Петков..

Празничната програма продължи с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл «Добруджа» от град Добрич.

Facebook коментари