Вторник, 07 Юли 2020 г.

Щаб срещу коронавируса заработи в Силистра

В Областна администрация Силистра бе проведено първото заседание на новосформирания под егидата на областния управител Ивелин Статев Областен кризисен щаб срещу коронаровируса. Той включва 13 души – представители на регионални звена на държавни институции, представени в Силистра (сред тях РЗИ, ЦСМП, "Гранична полиция", МВР, РЗОК и др.). Задачата на щаба е да съдейства и координира действията при превенция на COVID 19 на територията на област Силистра.

Пред членовете на щаба директорът на РЗИ Силистра д-р Теодора Начева представи фактическата обстановка по темата, определяна като динамична. Според информация от Националния кризисен щаб, обект на внимание са граждани, пристигащи от две страни – Китай и Италия. На този етап ГКПП Силистра не е в групата за контрол, поради което не разполага с постоянен медицински екип.

От румънска страна работата е реципрочна, като в близки населени места от другата страна на границата има командировани техни лекари "на разположение", към които властите ще се обръщат при необходимост. При нужда ще заработят и наши смесени екипи, включващи лекари от РЗИ и от болничните заведения в областта. Уточнено бе, че при отсъствие на симптоми не се правят изследвания за болестта.

На граничния пункт на разположение са листовки, даващи информация по въпроса на преминаващите граждани, за да ги инструктират какво да правят при поява на симптоми.

По споделена от РУО на МОН информация, са отменени пътувания на ученици по проекти в Италия, както и от тази страна няма да бъдат приемани техни групи с ученици. По този повод за други държави засега няма ограничения.

От 11 февруари Министерство на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV. На телефонен номер 02 807 87 57 – от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар епидемиолог.

Facebook коментари