Събота, 13 Юли 2024 г.

Силистренското село Айдемир е домакин за 45-ти път на най-големия в Североизточна България Празник на кукерите и маските

Силистренското село Айдемир е домакин на най-големия в Североизточна България Празник на кукерите и маските. Проявата се организира за 45-ти път от Община Силистра, кметството и Читалище "Родолюбие-2006 г." в Айдемир.

Празникът започва сутринта на 1 март /неделя/ от 10.00 часа в центъра на селото.

Освен много смях и веселие организаторите обещават и награди за групови и индивидуални участия. Традиционни кукерски празници и общоселски тържества по случай Сирни Заговезни привличат кукери и от други селища на Крайдунавска Добруджа. На места жители прескачат огньове в организираните улюлюнги.

Според етнографите в Крайдунавска Добруджа обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19-и век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени. Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/.

Facebook коментари