Вторник, 22 Септември 2020 г.

Официално: Lafka затвори обектите си на територията на област Силистра

След като няколко дена се носеха слухове и спекуалации за най-големия разпространител на вестници в област Силистра – Лафка, от "Кворум-Силистра" се свързахме с един от мениджърите на фирмата, отговарящ за Северна България.

Той представи актуална информация за ситуацията около фирмата и бъдещето на работещите в техните обекти.

Публикуваме неговото заявление без редакторска намеса:

"На 23.02.2020г. Лафка Маркет прекрати оперативната си дейност и съответно затвори всички свои обекти на територията на цялата страна. Общият брой обекти е малко над 1070, като са в близо 200 населени места. В Силистра и Калипетрово работеха общо 5 обекта, в Тутракан – 3 и Дулово – 1, разпознаваеми сред всички силистренци с удобните си локации, добра подредба, хигиена и високо ниво на обслужване.

В страната компанията бе изградила сериозна оперативна структура, като за няколко години се доказа като един от най-бързо развиващите се ритейл канали, който даваше възможност на хиляди хора да изпробват търговските си умения в ролята на продавач консултанти или отдавайки франчайзи под формата на различни платформи, като обслужваше средно 300 000 клиенти на ден.

Основните артикули във веригата бяха кафе, тютюневи изделия, преса и не на последно място лотарийни игри и билети. Тъкмо обстоятелствата свързани с промени на закона за хазарта и забраната за търговия с лотарийни билети наложиха бързи решения и действия. Поради невъзможността на дружеството да оцелее без това основно перо от бюджета е взето решение да бъде прекратена търговската дейност на обектите за неопределен период от време.

Извънредното гласуване, приемането на поправките в Закона за хазарта и незабавното му влизане в сила без гратисен период, сведе до минимум времето за реакция и с цел превенция обектите са били запечатани своевременно. Превенцията се е наложила заради различни, основно фалшиви новини, които се заляха интернет пространството през последните дни и доведоха до ненужни истерии, както и до заплахи за саморазправа и посегателства над материалното движимо и недвижимо имущество на Дружеството. Стоката в обектите е изцяло собственост на Лафка Маркет АД, с изключение на няколко обекта, които са отдадени под различни преференциални условия срещу по-високи депозити. Спрямо тези обекти са приложени различни от посочените горе действия.

По план следва да се насрочат и извършат незабавни инвентаризации, след което да се изплатят всички дължими комисионни и да бъдат възстановявени първоначално внесените депозити.

За съжаление трудните моменти изискват трудни решения и всички служители и партньори на Лафка, включително и аз следва да останем без работа, това е факт, който нито едно посочено обстоятелство не може да смекчи, но за съжаление към този момент няма какво друго да бъде направено.

След като прочетох гръмката и драматична публикация в друга силистренска медия, реших да уточня за хората, които могат да мислят и осъзнават естеството на съвременния заобикалящ ги свят.

Смятам подобен начин за отразяване на такива сериозни икономически събития, засягащи хиляди човешки съдби, за некоректен и непрофесионален.

Благодаря на Кворум Силистра за възможността да запознаем гражданите на Силистра с реалната ситуация, без да търсим излишна сензация и без да се създава допълнително напрежение към така или иначе напрегнатата ситуация.

Животът продължава!"

Facebook коментари