Сряда, 08 Февруари 2023 г.

Айдемирци започнаха гоненето на злите сили от Москва с Червения площад

Кукерската група от село Айдемир, Силистренско, вече е в Москва , където взема участие във фестивал "Московска Масленица". Той е еквивалент на българския празник Сирница - ден, в който за здраве и берекет играят кукери - последен ден преди да започне най-дългия за християните пост - Великденския.

На централните площади в руската столица - Площадът на революцията, Манежен площад идр. са изградени специални дървени бараки, на които ще се предлагат ястия (най-вече палачинки по руски, френски, холандски, датски, шведски, марокански, тайландски, японски и индийски рецепти), характерни за този ден. Край тях ще има представления от типа "уличен театър", ще бъдат провеждани карнавални шествия и т.нар. мастер класове, вкл. обучение на гусла (руски народен струнен инстирумент, на който е посветена и специална изложба с екземпляри от предишни векове) и др.

Айдемирци ще участват не само в дефилета по центъра на руската столица, но и ще представят в майсторски класове автентични добруджански ритуали, песни и традиции. Те ще имат възможността да се срещнат с кмета на града домакин Сергей Собянин и с посланика на Република България в Москва, Руска Федерация, Н.Пр. Атанас Кръстин.

Facebook коментари