Сряда, 29 Май 2024 г.

Айдемирски кукери ще гонят злите духове от Москва цяла седмица

В дните от 20 до 27 февруари представителна група самодейци от община Силистра, членове на НЧ"Родолюбие-2006", ще вземат участие в ежегодния фестивал "Масленица" в Москва заедно с фолклорна група от с. Столетово, България и групи от Италия, Унгария и др.

Поканата към самодейците от Силистра бе изпратена от сдружение "Клуб за исторически реконструкции " Ротобор", гр. Москва към правителството на Москва. Очаква се фестивалът да събере над 5 милиона зрители на Манежния площад. Айдемирци ще участват не само в дефилета по центъра на руската столица, но и ще представят в майсторски класове автентични добруджански ритуали, песни и традиции. Те ще имат възможността да се срещнат с кмета на града домакин Сергей Собянин и с посланика на Република България в Москва, Руска Федерация, Н.Пр. Атанас Кръстин.

Езическият ритуал Масленица е на почит и до днес в Русия. В древни времена този ден е един от онези, които помагат да се разбере, че с времето се сменят сезоните. Празненствата в чест на Масленица винаги са били придружени от огън - горящи огньове, колела и плашило. Като основни атрибути на ритуала Масленица е и ехото на култа към слънцето, царувал в Русия. По славянски начин празникът прилича на нашия Кукеровден, когато се гонят зли духове/ зимния сезон/ и се танцува в чест на пролетта и доброто. С навлизането на християнството, то вдъхва нови значения на празника Масленица и Кукеровден. Тези два празника провеждащи се на различна географска територия предшестват строгия пост , който настъпва със Сирни заговезни.

Самодейците от община Силистра ще разкажат за кукерските игри, които целят чрез специални магически танци и страшни маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. В обредния танц кукерите са облечени в традиционни одежди (елементи на мъжка и женска добруджанска фолклорна носия), на кръста си носят колани окичени с тежки хлопки, а в ръка - червен дървен меч. Характерни за тях са високите маски, изработени от платове и кожа, изпъстрени с лъскави пайети, мъниста, цветни ленти, конци и др.
Ритуалът пресъздава българските обичаи оран и сеитба. Персонажите, които се открояват в обредния танц са стопанинът, сеячът, бабата водеща воловете, налбантинът, цигуларят с мечката и малките дяволчета. През времето, в което се изпълняват обредното заораване и сеитбата, кукерите играят своя характерен танц. Той се изразява в подскоци под ритъма на тъпан и гайда. А в близост до тях е застанал Божия служител - попа, който чете молитва за здраве и берекет. Кукерските игри в село Айдемир се изпълняват в деня на Сирни заговезни. Вечерта, когато мракът се спусне над селото, всички хора се сбират на мегдана край Паткина чешма. На това специално за айдемирци място се подклажда голям огън, наречен уралия (олелия) и под съпровода на българска народна музика всички се хващат за кръшно хоро.

Групата от 42 ма самодейци ,водени от Георги Спасов от читалище "Родолюбие 2006", ще участва с целия необходим реквизит за пресъздаване на българските древни ритуали за надмощие над злото. Домакините поемат всички разходи за участието на кукерите, а администрацията на кмета на общината д-р Юлиян Найденов оказва пълно съдействие на самодейците. Читалището ще е гост на фестивала Масленица и със съдействието на Министерство на туризма в България.

Facebook коментари