Петък, 03 Декември 2021 г.

Бойко Борисов: "България ще инвестира в трети мост на Дунав. Румъния да избере Силистра или Никопол"

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на Дунав. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като връчи отличието на Министерството на външните работи "Златна лаврова клонка" на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността посланик Волфганг Ишингер. На събитието в баварската столица присъства и външният министър Екатерина Захариева.

В излъчено на фейсбук страницата на Борисов видео той уточни, че от началото на деня е провел десетки срещи, като основни акценти в тях са били свързаността на Северна и Южна Европа. Той добави, че е оказал натиск по време на разговорите да се задейства процедурата по строежа на трети или дори четвърти мост на Дунав.

"Магистрали и жп линии от юг на север. Това трябва да е бъдещето. България е готова да инвестира за трети мост на Дунав. Да убедят нашите румънски комшии и да действаме. Нека спрем да си говорим пожелателно", каза Борисов, но не уточни кой точно трябва да ги убеди.

В момента подобни съоръжения свързват двете страни в Русе и Видин. Борисов предложи новият мост да бъде в Никопол или Силистра. Той дори поиска да се предприемат конкретни действия, за да може България да каже колко пари би била готова да инвестира, като вметна сумата 50-100 млн.

Facebook коментари