Петък, 14 Август 2020 г.

В дуловското село Водно отново ще има избори

От Върховния административен съд обявиха за недействителни изборите в село Водно, община Дулово.

Решенията е окончателно, съобщиха от ВАС.

Причината е неправилно отчитане на изборния резултат от пресмятане на действителни и недействителни бюлетини. Това е нарушение, което води до касиране на изборния резултат.

Следва да бъдат организирани нови избори.

Съдебния състав по дело № 14672/2019 г. е разгледало жалбата на ПП ДПС и е приел, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя - действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането.

Съдът констатира, че за Хайредин Мехмед от ПП ГЕРБ са записани 249 действителни гласове, а за опонента му Юксел Алиев от ДПС - 243.

Разликата е шест гласа. Броя на бюлетините с недействителни гласове са 33.

В хода на проверката вещото лице е извършило оглед общо 32 бюлетини, като според него пет от отчетените като недействителни бюлетини от СИК всъщност са действителни, а 27 от действителните са недействителни.

В хода на съдебното производство е установено ,че при преброяването са присъствали кандидатът за кмет, предложен от ПП"ДПС", представител и застъпник на "ДПС".

При преброяването те не са констатирали нередности при отварянето на избирателната кутия, изваждането на бюлетините, сортирането и преброяването им, тъй като липсва от тях депозирани сигнали или жалби.

Facebook коментари