Събота, 15 Август 2020 г.

От Силистра до най-известното дизайнерско студио в света

Когато чуеш словосъчетанието "султанът на Бруней", първата асоциация е с невъобразимия автопарк от уникати. Вероятно този човек рядко е чувал отрицанието "не", но един от случаите е бил в средата на предишното десетилетие. Тогава Хасанал Болкиах Муизадин Вадаулах е поискал от Фабрицио Джуджаро да купи уникалния Ford Mustang by Giugiaro. Получил е "не" за отговор. Но тази кола, чиято застрахователна стойност през 2007 г. у нас бе 1,7 млн. евро, бе в София преди 13 години (заедно с още един уникат - Aston Martin Twenty Twenty), а аз имах честа и щастието да направя една страхотна фотосесия с него и Алекс Раева.

Точно този спомен изплува моментално в съзнанието ми, когато чух името Тереза Николова, разбирайки, че тя работи в Italdesign. Българка, работеща в едно от най-известните дизайнерски студия в автомобилния свят! Трябваше да разбера повече за нея, за работата й с/за Фабрицио Джуджаро (син на Джорджето Джуджаро, основател на "Италдизайн"), за пътя й до Италия, за живота, работата и това, което е движи напред в развитието й.

Силистра е моят роден град, там съм родена и живяла до тринадесет годишна възраст. След основното си образование ме приеха в английската гимназия "Гео Милев" в Русе, това беше и голямото ми желание - да уча чужди езици и литература. Така се преместих да уча в Русе при баба и дядо, родителите на майка ми, която е русенка. Така че от самото начало моята история е "номадска".

Отново училището е причината Тереза да смени мястото си на живеене, но този път зад граница. В английската гимназия започнах да се занимавам с рисуване, посещавайки различни курсове. В 11-ти клас бях сигурна, че искам да следвам дизайн и започнах да подготвям портфолиото си. Първоначално се бях ориентирала към университети в Англия. Тогава обаче ми попадна информация за Istituto Europeo di Design. Останах впечатлена от практическия им подход и пряка връзка с бизнеса, и затова подадох документи там. Избрах специалност графичен дизайн в Милано, където преподаването е както на италиански, така и на английски. Допълнително участвах и в конкурс за стипендия, който спечелих, и това се оказа решаващо за окончателния ми избор.

Къде живеете в момента?

Няколко години след дипломирането си в Милано реших да повиша квалификацията си с допълнителен курс в IED в гр. Торино, където и живея в последните четири и половина години. И до ден днешен оценявам научаването на италианския език и култура като един от основните плюсове, който ми донесе следването в Istituto Europeo di Design.

информация на vesti.bg
автор: Пламен Георгиев

Facebook коментари