Сряда, 30 Септември 2020 г.

Арестуваха във Варна издирван от Интерпол силистренец, с турско гражданство и присъда за наркотрафик

Варненският окръжен съд разгледа искане на прокуратурата за предаването на турския гражданин Нихат О. на властите в Турция за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години и 6 месеца "лишаване от свобода".

Тя е за съучастие в трафик на голямо количество наркотици. Съдът определи мярка за неотклонение "задържане под стража" до приключване на производството му по екстрадиция. Той е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол-Анкара.

Нихат О. е роден в Силистра, но е с турско гражданство. Той е бил арестуван на 03.01.2020 год. от служители на Трето РУ - ОДМВР Варна. Престъплението, за което е бил осъден 64-годишният мъж е наказуемо и по българското законодателство.

Нихат е с влязла в сила присъда на 21.04.2015 год. Той се е укрил от правосъдието на държавата, чийто гражданин е, като при това е нарушил наложената му мярка за процесуална принуда - забрана за напускане на Република Турция.

Нихат и съучастниците му са хванати на 25.06.2012 год. При полицейска проверка на автомобил с тайник, подготвен от групата за пренасяне на наркотици от Турция през България за Холандия, са били открити 21 пакета хероин с тегло 10 кг. и 500 грама.

За посоченото престъпление давността за наказателно преследване в Турция е с 20 години и изтича на 21.04.2035 год.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на Нихат О. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и че е налична влязла в законна сила присъда.

От писмените доказателства по делото се установи, че по отношение на Нихат О. Турция е дала гаранции, че ще поиска връщането му в държавата за изтърпяване на наказанието.

ВОС определи мярка за неотклонение "задържане под стража", за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на турските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд- Варна.

Facebook коментари