Събота, 11 Юли 2020 г.

Залата на Общински съвет в Силистра не успя да побере всички желаещи да чуят заместник- министър Кръстева

Заместник-министър Вергиния Кръстева представи пред земеделски производители в Силистренско концепцията на Министерство на земеделието храните и горите и Държавен фонд "Земеделие" за създаване на компенсационен фонд срещу природни бедствия, който да служи за обезщетяване. Бяха изнесени презентации за програмите за подпомагане през 2020 година, за директните плащания, новите моменти в областта растениевъдството и животновъдството.

Залата на Общински съвет - Силистра не успя да побере всички желаещи да чуят ресорната земестник- министърка.
Желаещите да присъстват на срещата надвишаваха значително 100- те седящи места в залата.
Въпреки внесените пожарно допълнително столове мнозина изслушаха г-жа Кръстева прави.

Началото на срещата бе белязана с гаф , след като директора на областната дирекция "Земеделие" Чернев помоли присъстващите в залата представители на администрацията да напуснат, за да могат земеделците да седнат, което си беше обидно към всички попадащи в тази категория.

"Този взаимно спомагателен компенсационен фонд ще е напълно доброволен за земеделските производители. Средствата в него ще са доброволни вноски от страна на земеделските стопани, средства от съществуващата към момента държавна помощ за обезщетяване на пропаднали площи, които автоматично ще бъдат налети в капитала на фонда. Последният финансов елемент ще са средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по мярка "Управление на риска", заяви Кръстева при откриването на информационната кампания по директни плащания за 2020 г. в град Силистра.

Обсъжда се диференцирано заплащане за зърнени култури и за плодове и зеленчуци, уточни още заместник-министърът. Тя посочи, че през пролетта предстои пускането в експлоатация на седмия радар, който е разположен в района около Шумен.

Пред над 200 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор "Животновъдство", както и с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Силистренските земеделци и животновъди бяха изключително активни и зададоха множество въпроси, касаещи разрешителни режими, а както и конкретни казуси, като например, как да се процедира при загубени ушни марки на животни, които пасат на открито.

Според присъствалите пчеларството в България е подставено на колене, като беше отбелязано, че не се предвиждат директни плащания за тях през тази година.

Facebook коментари