Събота, 15 Август 2020 г.

Дуловчанка събра за 60 години почти 18 000 малки календарчета

Много хора притежават голяма страст да събират най-различни неща, за да ги съхранят за поколенията.

Фейсбук профилът ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО разказва от името на стопанката на една друга колекция, на дуловчанката Желка Стоянова: "Събирам малки календарчета повече от 60 години. Първият, който "запали" тази страст у мен, беше баща ми. Дълги години той работеше в пощата и около Нова година все ми носеше по няколко календарчета. Аз, все още дете, много им се радвах. Те едни такива лъскави, шарени, с интересни картинки по тях, впечатляващи окото на едно хлапе.

Първото ми е от 1956 г. и то е най-скъпото за мен. Многолистно е и е издадено от Съюза на слепите в България. В него майка ми е отбелязала с големи цифри дата 20 юни 1956 г. - денят, в който за първи път ме е завела на детска градина. Била съм на 3 г., 6 м. и 14 дни.
Годините летяха, броят на колекцията ми се увеличаваше. Двете обувни кутии отдавна вече не ги побираха. Тогава започнах да ги подреждам в папки, за да са удобни за всеки да ги разглежда.

Към момента колекцията ми наближава 18 000 броя.

Миналата година за пръв път присъствах на среща на календариерите, която се проведе в Арбанаси. Тазгодишната среща предстои в началото на април и я очаквам с нетърпение! Ще се радвам на всеки, който допринесе за обогатяването на колекцията ми!".

Facebook коментари