Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Спешно се търси временен подслон за бездомниците в Силистра (видео)

Влошаването на времето и очаквания до края на седмицата първи сняг, отново поставя на дневен ред проблема с клошарите в Силистра. Той стана особено актуален през последния месец, след жестокото убийство на двама клошари в изоставена сграда в града. Това провокира и активността на местните и държавни власти да търсят покрив за бездомниците преди зимата. Оказва се обаче, че в целия град няма подходящо помещение, а временен център или приют може да бъде изграден най-рано след 2 години.
Според регистрите на социалните служби бездомниците в Силистра са 11, но според данните на полицията са не по-малко от 30. Броят им непрекъснато се увеличава, тъй като все повече хора по една или друга причина остават на улицата или прекъсват връзки със семейство и близки.

Анелия Василева - директор на РД "Социално подпомагане": "Изграждането на един такъв център коства пари, а нито една община не е заложила в проектобюджет 2011 година средства, необходими за изграждане на такъв център за настаняване."
Един от предложените варианти е клошарите да бъдат настанени в бившо кафене в самия център на Силистра - предложение, което обаче срещна отпора на обществеността. Така проблемът с намирането, макар и на временен подслон, за бездомниците през студените зимни дни, продължава да търси своето решение.
БНТ-Север
Анелия Петрова
Александър Леви

Facebook коментари