Събота, 13 Юли 2024 г.

Съкращават 17 санитари в МБАЛ-Силистра, за да вдигнат заплатите на останалите

Излезлите на протест вчера санитарки от силистренската болница проведоха днес среща с ръководството , на която постигнаха съгласие. Основното им искане бе да се възобновят трудовите им договори на 8-часов работен ден.

В последните три години обслужващият персонал работеше с договори на 7 часа, като получаваха заплати под минималната. По време на протеста вчера те уточниха, че когато са приели това предложение е било с идеята да е временно, проявявайки разбиране спрямо затрудненото положение, в което се намира болницата.Твърде дълго обаче е продължило всичко, според тях.

Три бяха възможните изходи от ситуацията според директора на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.

Да приеме исканията и 8-часовия работен ден да бъде възстановен веднага, което ще усложни ситуацията за в бъдеще, да бъдат съкратени 30- души или санитарите да изчакат първото тримесечие и новите договори за пълен работен ден, да бъдат сключени от 1 април. След срещата днес стана ясно, че е постигнато съгласие.

На работещите е предложено от април санитарите да преминат на осемчасов работен ден със 610 лв. заплата, като обаче онези от тях, които са в пенсионна възраст ще получат предизвестие. За да излязат сметките ще трябва да бъдат освободени 17 човека, като 13 от тях са пенсионери и други 4-ма, които са с временни договори, на изпитателен срок.

Тези мерки ще бъдат предприети, за да бъде защитено трудовото възнаграждение на останалите. Според синдикатите това е било най-оптималният вариант и за двете страни. В споразумението ще бъде записано, че новите условия остават в сила дори и при смяна на ръководството.

А такава се очаква, тъй като д-р Даниела Костадинова за втори път , през последните 13 години, от както заема поста директор на Силистренската болница е депозирала оставката си в Министерството на здравеопазването. Първия път приех увещанията, от страна на Министерството да не напускам поста си, но този път- не. За мен съдбата на болницата е кауза, мисия и имам достатъчно енергия, за да работя, но вече не вярвам, че нещо може да се промени, тъй като никой няма воля това да се случи, коментира д-р Костадинова.

От години проблемите пред болниците в страната, не само пред силистренската са едни и същи, допълни тя. Лечебните заведения се водят търговски дружества и финансирането им зависи от потока пациенти, който преминава.

В последните години той намалява с 1000 души всяка година, заяви д-р Костадинова. В същото време МБАЛ- Силистра има да получава 300 000 лв. от НЗОК за надлимитна дейност – разходи, които болницата е направила за лечение на пациенти, но са останали за нейна сметка.

Просрочените й задължения са в размер на близо 900 хиляди лева. И въпреки, че от държавата има направени инвестиции за апаратура в размер на 9 милиона лева, издръжката на болницата си остава проблем и то най-вече заради т.нар. й "павилионен тип". И вместо да се грижим за един течащ покрив, ние имаме 15 сгради – стари, амортизирани, без изолация, коментира д-р Даниела Костадинова.

Тя припомни, че преди десетина години управляващите тогава са финансирали изработването на идеен проект, който да промени това. Да бъдат изградени топли връзки между сградите и отделенията, които да улеснят и работещите, и пациентите. Но само до там. Проект е направен, но не се стига до реализацията му.

С парите, които са издействани от Министерство на здравеопазването се увеличава и дяловия капитал на държавата в болницата, въпреки това обаче седемте общини на Силистренска област все още са акционери, но само по документи. Две или три са само общините, сред които Дулово, Ситово и Главиница, които са се отзовавали.

Всяка от тях е помагала според възможностите си. Други обаче дори не са връщали и отговор, че не могат да участват, разказа директорът на Многопрофилната болница в Силистра.

информация 24chasa.bg

Facebook коментари