Вторник, 25 Февруари 2020 г.

Санитарите от силистренската болница протестираха, искат 8 часов работен ден и минимална заплата

Санитарки от силистренската болница днес протестираха срещу ниските заплати, които получават вече трета година и връчиха исканията си на директора д-р Даниела Костадинова.

През 2017-та година, предвид трудностите стоящи пред лечебното заведение, подписват трудови договори на 7-часов работен ден, с уговорката, че това положение ще е временно. И така вече трета година за тежкия труд, който полагат те получават възнаграждение от 350 до 430 лв. месечно.

Основните им искания са за увеличаване на часовата ставка до 8 часа и трудово възнаграждение до минималната работна заплата за страната, според Националния класификатор и КТД, както и за класификация на труда по натовареност в различните отделения и съответното преизчисляване на месечното възнаграждение според тежестта на работния процес.

Готови са да преминат и към ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

В същото време директорът на Силистренската болница д-р Даниела Костадинова коментира пред журналисти, че преди три години изборът е бил съкращаване на минимум 20 човека или намаляване на работния ден с 1 час и от там намаляване и на заплатите, като разход.

Днес според нея изходът от ситуацията не е по-различен. Вариантите са три – съкращаване на трийсетина санитари, от общо 138, приемане на условията им, което се очаква да доведе до невъзможност за изплащане на основните работни заплати на всички работещи в болницата след около два месеца или протестиращите да отстъпят, до края на тримесечието, когато ще бъде преразгледано състоянието на лечебното заведение и ще бъдат сключени трудови договори за 8- часов работен ден, от месец април.

Утре предстои среща между ръководството на МБАЛ – Силистра и протестиращите. След разговори с д-р Костадинова стана ясно, че до решението през 2017 година е довело покачването на минималната работна заплата всяка година, което стопявало разликата между нея и заплатата на медицинските сестри. А дефицитът на медицински сестри в страната и особено в малък град като Силистра започвал да доминира над този на лекарите.

Дадено е било обещание при първа възможност нещата да се променят, но според д-р Костадинова ситуацията оттогава до сега е станала още по-тежка. За последните малко повече от 10 години в лечебното заведение МЗ е вложило близо 9 милиона лева в апаратура, но що се отнася до издръжката болницата се справя трудно не само заради непрекъснато растящите разходи и покриването на европейските изисквания, но и заради системното неизплащане от страна на Здравната каса на т.нар. надлимитна дейност на отделенията.

Според д-р Даниела Костадинова ако държавата има воля и поеме регламентираните по закон трудови възнаграждения на работещите в болниците лекари, медицински сестри, санитари и общ персонал, то тогава като търговски дружества те биха могли да дофинансират заплатите и работещите в здравеопазването да получават за труда си онова, което наистина заслужават.

информация на 24chasa.bg

Facebook коментари