Събота, 11 Юли 2020 г.

Зърнопроизводители и овощари от Силистренско се молят за дъжд

Зърнопроизводители и овощари от Силистренско са в шок. Много от тях са в тих ужас и се молят на Господ да завали. От юли не е валял нито дъжд, нито сняг. Запасите от влага в почвата са критично намалели. Ако сушата продължи, реколтата е под въпрос.

"Сушата в Добруджа е факт и тя няма как да не ни притеснява". Това подчерта проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево по време на специализираното форума "Борса за семена и посадъчен материал" в Добрич.

В най-голямата и успешна кооперация в България в силистренското село Иширково разчитат дръвчетата да оцелеят от системите на капково напояване, които са направили там. Това разказа председателката Слава Великова. Имаме около 2 хил.дка трайни насаждения, като от тях 1200 дка кайсии, сливи 500 дка, череши 100 дка и праскови 100 дка.

Тя определи миналата година като изключително сушава, а липсата на дъждове и снегове продължава и сега и влагозапасяването е изключително ниско. Засега културите се развиват добре, но в долните пластове няма достатъчно вода, считаме, че ако така продължи топлата и безснежна зима, ще имаме проблеми с всички култури през пролетта, направи анализ на ситуацията Слава Великова.
Инвестицията, която кооперацията е направила възлиза на общо на 350 хил. лв.

Според проф. Валентин Казанджиев от секция "Агрометеорология" в НИМХ обаче се очертава друга опасност – след сушата да има проливни дъждове и наводнения. Ако валежите паднат в ранната пролет – добре. Но ако са в късната, ще има жестоки градушки. Никой не може да прогнозира каква ще бъде големината на ледените зърна. Те могат да достигнат и до размера на тенис топки, каза проф. Казанджиев.

Последната голяма суша като тази сега е била преди 11-12 години. За последните 30 години засушаването обаче е имало през 12 от тях, така че не бива да се спекулира, че това, което наблюдаваме в момента, е прецедент, посочи проф. Казанджиев.

За материала е ползвана инфорация от специализирани земеделски сайтове.

Facebook коментари