Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Силистренски ученици посетиха на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста гроба на еврейски равин

На 27.01.2020 г. с ученици от VII клас от Спортно училище "Дръстър" в Силистра беше проведен час по предмета "История и цивилизации" в Мемориалния комплекс, изграден като частна инвестиция върху бивша общинска територия. Събитието, организирано от историка и краевед Иван Занов, беше посветено на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Сведения за стойността на деня и за достойния равин, бяха поднесени от Аврам Леви, представител на еврейската общност в града. Проявата е част от проект, осъществен между Институцията и The Olga Lengyel Institute, посветен на самия Папо. Той е роден в семейството на равин от град Сараево – столица на днешната държава Босна и Херцеговина. Завършил е като първенец на випуск "Богословие" в град Букурещ - едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-ия век.

Предлагат му да си избере къде да отиде на работа като равин. Той казва, че иска най-малката и безпросветна еврейска община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя (но и важна крепост). Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Так започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Организира и училище. Пише книги, като сред тях е текстът, с чиято помощ се случват чудеса "Пеле юец", изучаван в момента по целия свят в еврейските общности. И до ден днешен хора от всякакви националности идват на гроба на чудотвореца да измолят от него ходатайство да се сбъднат желанията им.

Има и специален ритуал – преди да отправи молбата си, всеки трябва да се изкъпе или в Дунав, или в баня (наричат я мюкве), в която има вода, събрана от дъждовете и от топящия се сняг. Може да се молиш индивидуално, но се смята, че чудотворецът чува желанията по-лесно, ако хората са се хванали за ръце около гроба.

При груповите посещения почти всяка есен от Израел идва и специална музикална програма от най-известни тамошни певци, за да участват в своеобразния празник, за който участниците идват със самолети до летищата във Варна и Букурещ, откъдето пристигат с допълнителен транспорт. Някога в Сграда е имало и действаща синагога, чиято сграда в момента е отдадена за стопанисване на друга религиозна организация.

Facebook коментари