Вторник, 29 Септември 2020 г.

Патриотично сдружение от Балчик дари книги и списания в Силистра

В град Силистра пристигнаха първите три броя на сп. "Форум", издание на Сдружение "Българско наследство" с директор Маруся Костова, главен редактор на в. "Балчишки телеграф" в град Балчик.

Екип на сдружението наскоро бе в крайдунавския град – в групата бяха още Росица Шалтева – секретар на Сдружението, и членовете му Ивелин Костов и Валентин Шалтев – художник, който от 12 г. прави в Балчик пленера "Европейски хоризонти". В крайдунавския град делегацията се срещна със стари свои познайници (журналисти, краеведи, етнолози, преподаватели и филателисти) – партньори в начинанието Форум "Българско наследство", който стана факт миналата година за пети път.

Проведен бе разговор и с Димитър Кулев – председател на Група на СБХ в Силистра, за да се влезе в общшуване в името на бъдещи общи проекти. Гостите похвалиха Художествена галерия Силистра за разкошната й постоянна експозиция и пожелаха нови откупки и дарения за обогатяване на фонда й.

В подарените екземпляри от списанието, което е от магазинен тип, чиито първи три екземпляра за три поредни години ще бъдат подарени на Регионалната библиотека, има статии с различно съдържание, сред които и на автори от няколко научни и обществени сфери. Там намираме интервю с академик Георги Марков с посланието "Надявам се, че ще станем една истинска европейска държава". Проф. Иван Стоянов – историк от Велико Търново, е с разработка за българското национално знаме още в първия брой от 2016 г. Колегата му проф. Калчо Калчев – "Фактори, обуславящи румънските аспирации към Южна Добруджа", "Българо-турското "братство по оръжие" на Добруджанския фронт през 1916 г.", "180 г. от рождението на Васил Левски (през погледа на двама професори от Велико Търново)".

Facebook коментари