Събота, 25 Юни 2022 г.

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Залагаме на изключително балансиран социален бюджет за 2020 година

Интервю с кмета на Община Алфатар Янка Господинова за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус".

Водещ: Как приключи 2019 година за Община Алфатар?

Янка Господинова: 2019 година беше една изключително успешна, много силна година и наистина приключихме успешно, защото всички поставени цели в началото на годината и по отношение на бюджета са изпълнени.

Водещ: Началото на годината е времето за подготовка на общинския бюджет. Какви са основните приоритети, заложени в проектобюджета за настоящата 2020 година и каква неговата макрорамка?

Янка Господинова: В общи линии всичко онова, което сме заложили в проектобюджета за 2020 година, е насочено основно към социални дейности. Изключително социален е бюджетът ни тази година. Разбира се, приоритет са инфраструктурните проекти, защото продължаваме по рехабилитацията на уличната настилка в цялата община. Много балансиран е бюджетът, нямаме задължения и кредити. Така че основно продължаваме развитието на инфраструктурата и социалните дейности, защото доказахме във времето, че наистина сме много отворена, социална община. Насочили сме, разбира се, доста средства към развитието на спортните дейности по отношение на младите хора в общината. Културният ни календар отново намира отражение в бюджета за 2020 година, защото за нас е важно да правим културни мероприятия, да водим социален живот и хората да се чувстват добре.

Водещ: Какви обаче ще бъдат най-големите предизвикателства, с които общината предстои да се справи през годината?

Янка Господинова: Първото предизвикателство вече е факт, защото на 3 януари успяхме да входираме нашия нов проект за изграждане на Център за настаняване от семеен тип. Входирахме го в "Красива България" и тази година ще се възползваме от дадената възможност. Надявам се проектът да бъде одобрен и да получим финансиране. Общата стойност е над 400 хиляди лева и ако всичко мине така, както го искаме ние и получим финансиране, това може би ще стане ясно до края на месец февруари, след това вече започва процедурата по избор на изпълнител, оттам нататък строителство, и в края на 2020 година, живот и здраве, ще имаме вече завършена сграда. Надяваме се след това и на делегирана от държавата дейност за предоставяне на поредната социална услуга от нашата община. Пожелавам късмет на себе си, на проекта, за да се случат нещата. Така че това е първото, което беше като предизвикателство. А сега предстои да обърнем внимание и на рехабилитацията на уличната мрежа. Надявам се юни месец да започнем същинската дейност.

Водещ: Аз съм сигурна, че ще се справите с всички предизвикателства. Няма как обаче да не ви попитам има ли опасност от водни проблеми в Алфатар, подобни на тези в Перник?

Янка Господинова: Слава Богу, на този етап нямаме такива индикации. Всички аварии, които се случват на територията на общината, не са от безводие, а от остаряла подземна инфраструктура. Опитваме се всичко онова, което можем да отделим като средства, да го инвестираме и в това. Кандидатствали сме няколко пъти по различни проекти за подмяна на водопроводите, но за съжаление не сме получили финансиране. Не мога да кажа, че срещаме подкрепа в лицето на управителя на ВиК-Силистра, защото там е доста трудна комуникацията. А вие знаете, че това са доста сериозни инвестиции и една малка община като нашата не може да намери финансовия ресурс, да отдели финансовия ресурс от собствения си бюджет. Освен това, поддръжката е ангажимент на ВиК оператора и общината няма капацитета да прави подобен род поддръжка. Но се надявам да не се стига до проблеми, подобни на тези в Перник. Но пък наистина ВиК операторът е крайно време да обърне внимание и на периферията, не само в областния град, но и на малките общини, защото се оказа, че това наистина е ахилесовата пета.

Водещ: Освен за водна криза в страната се говори активно и за замърсяването на атмосферния въздух. Как се справяте вие в Алфатар?

Янка Господинова: На този етап нямаме такива проблеми. Да, факт е, че масово населението използва за отопление твърдото гориво, но ние нямаме и друга алтернатива. Първо, защото цената на електроенергията е много висока, освен това ние не сме от газифицираните райони, за да можем да преминем изцяло на отопление от газ. Така че това пак е национална политика и ние няма как на този етап да станем част от това.

Веселка ИВАНОВА

Facebook коментари