Събота, 15 Юни 2024 г.

РЗИ в Силистра набира доброволци за измерване на стойностите на радон в жилищата им

Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Силистра набира доброволци за измерване на стойностите на радон в жилищата им, съобщиха от инспекцията.
От началото на тази година започва проучване "на обемната активност на радон в жилищни сгради" във всички общини на Силистренска област.

Проучването се осъществява в изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон за 2020 година и е по проект на Министерството на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита с цел създаване на радонова карта в България. За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които престояват в жилището на доброволците за период от 12 месеца.

Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение, той измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението, в което е поставен. Детекторът се поставя в помещение, което се обитава, на приземния (първи) етаж, се казва в съобщението.
В Силистренска област заапочва поставянето на детектори на първи жилищен етаж на сгради. За селищата на седемте общини в областта, съобразно броя населението, детекторите са разпределени - за община Алфатар - 26 бр., община Главиница - 77 бр., община Дулово - 114 бр., община Кайнарджа - 55 бр., община Силистра - 215 бр., община Ситово - 45 бр., община Тутракан - 85 бр.

Всеки гражданин, който желае да участва в проучването като доброволец, може да се обърне към съответната община или към Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ до 15 януари, каза директорът на инспекцията д-р Теодора Начева. Поставянето на детектори в жилищата започва от понеделник най-напред в Алфатарската община.

Facebook коментари