Неделя, 12 Юли 2020 г.

25-годишният Тодор Велинов от Силистра хвана тази година кръста

25-годишният Тиодор Велинов от Силистра, хвана тази година кръста, хвърлен по традиция във водите на Дунав. Младежът участва не за първи път в празничният ритуал, а победата посвети на семейството си с надежда за здраве и успешна година.

11 смелчаци се включиха в надпреварата за богоявленския кръст. Църквата днес чества големия празник Богоявление – Йордановден, наричан още Кръщение Господне. По този повод в катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с градското духовенство отслужиха Архиерейска Златоустова Света #литургия и Велик Богоявленски #водосвет .

След това свещеници и миряни се отправиха с литийно шествие към брега на Дунава, за да се извърши церемонията по хвърляне и спасяване на кръста.Награди и подаръци получиха всички участници в ритуала от Доростолската митрополия, Общината на дунавския град в лицето на кмета д-р Юлиян Найденов и областният управител Ивелин Статев. Близо 3 000 са жителите на Силистренска община, които днес и утре празнуват Богоявление и Ивановден.

Facebook коментари