Сряда, 03 Март 2021 г.

Превръщат вътрешността на Ту-134 в мултифункционална зала по европейски проект

Прeз 80-тe гoдини на миналия век в Силистра e пocтaвeн изрaзхoдвaл рecурcитe cи пътничecки caмoлeт Ту-134. Гoдини нaрeд той прeдcтaвлявa aтрaкция зa cилиcтрeнcкитe дeцa. Пocтeпeннo oбaчe интeрecът към лeтaтeлнaтa мaшинa и мяcтoтo oкoлo нeя зaмирa.

През 2018 г. слeд двуceдмичeн труд пoвтoрнoтo му oткривaнe ce прeвърща в прaзник зa квaртaла и зa цялa Cилиcтрa. Мecтa зa oтдих, aeрoчитaлня, излoжбa нa caмoлeти, cпoртни кътoвe ca caмo чacт oт нeщaтa, нa кoитo мoгaт дa ce нacлaдят пoceтитeлитe. Месеци по-късно беше измит отвън със съдействието на кмета на общината.

Предстоящите дейности по проект "Станция САМОЛЕТА" ("THE AIRCRAFT SOCIAL LAB") бяха представени по време на встъпителна пресконференция с участието на д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, на членовете на екипа по проекта, медии и заинтересовани граждани. Проектното предложение е одобрено за реализиране от международната финансираща организация "MitOst" по програмата "Actors of Urban Change" ("Актьори на градска промяна") 2019-2021 г. и предстои да бъде изпълнено от СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра" в широко партньорство с Община Силистра и Център за музика и изкуства "Мегатон".

Димитър Караджов (председател на Управителния съвет на СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра", учредено през октомври 2018 г.) сподели, че подаването на проектното предложение е било голямо предизвикателство за Сдружението, предвид сложността на предстоящите процеси за реновиране на летателния апарат и изрази увереност, че с правилно подбрания екип задачата ще е по-лесно изпълнима.

Бюджетът е в размер на 13 000 евро, разпределен според изискванията на програмата и подписания договор за финансиране: 6000 за ремонтни дейности; 4 000 за експертен екип; 3 000 за обучения на екипа на проекта от водещи европейски урбанисти.

Продължителността на проекта е 15 месеца (от 16.02.2020 г. до 31.05.2021 г.) със следните планирани дейности: социален активатор – проучване и обобщаване на нуждите и предложенията на общността; обществено обсъждане на готовата визия; обновление на вътрешната част на самолета и превръщането му в мултифункционална зала за провеждане на различни събития: арт-изложби, концерти, презентации в атрактивна обстановка, открити уроци, работилници, курсове по роботика и информационни технологии, прожекции, споделено работно пространство с wi-fi мрежа и др.; създаване на календар на предстоящите събития, организиране и провеждане на различни активности.

Facebook коментари