Неделя, 16 Юни 2024 г.

25-то издание на Фестивал на Коледарските групи "Стани, нине господине" се проведе в Силистра

Вчера в Силистра се проведе 25-то издание на Фестивал на Коледарските групи "Стани, нине господине". Организатор на празника бе Община Силистра, дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура".

Фестивала се проведе в Драматично-куклен театър – Силистра с директор Златина Станева.

Поздравителен адрес изпрати областният управител Ивелин Статев, а празника откри Мария Недялкова, зам. - кмет на община Силистра.

Тричленно жури в състав Велико Димитров, Веска Чернева и Йордан Касабов присъдиха две първи награди.

На Коледарска група при НЧ "Родолюбие-2006" с. Айдемир - с ръководител: Стоян Райков и на коледарите от НЧ"Дочо Михайлов" с. Бабук.

Две втори награди на участниците от НЧ"Дръстър 2012" и на самодейците от Срацимир при НЧ"И. Вазов".

Поощрение получиха и малките гребенци.

Участие във Фестивала взеха участие следните коледарски групи:

1. НЧ"Родолюбие 2006" с. Айдемир.

Битът и културата на българската нация са формирани с течение на хилядолетия. Българските обичаи се коренят в далечното минало и са здраво преплетени с историята на хилядолетната религия.

Най-големите празници , почитани от българите, несъмнено са Коледа и Великден. Това е времето, когато се събера цялото семейство. Така е в село Айдемир, област Силистра. Вечерта срещу Коледа, 20 коледари влизат във всяка къща, водени от цар и пеят на стопанина за здраве и берекет. От 1968 г. съществува тази коледарска група. Вече 50 години коледарите печелят много награди от фестивали – национални, областни, регионални и общински фестивали.

2. Детска коледарска група "Гребенци" при ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
с ръководител: Николинка Филипова.

Детска фолклорна формация "Гребенци" е създа дена през 2004 година и включва деца на възраст между 7-16 години. В репертоара им са включени български народни танци от добруджанската фолклорна област, както и др. региони на страната.
Лауреати са на много награди от участия във фестивали в гр. Русе, Белград – Сърбия, Констанца- Румъния и много др.

3. Коледарска група при НЧ "Дръстър – 2012" – град Силистра
Ръководител: Иван Иванов

4. Коледарска група при НЧ "Иван Вазов -1941" – с. Срацимир.
Ръководител: Йордан Чешмеджиев

Мъжката певческа група при НЧ,, Иван Вазов-1941"с. Срацимир участва редовно в Общинските фестивали на Коледарските групи в град Силистра с обичаи и коледарски песни, характерни за селото. Групата е отличавана с грамоти и награди.
След участие на групата в Националния Коледарски събор през 2006г. е направен запис на групата в Златния фонд на Националното радио.
От месец август тази година, мъжката певческа група е под ръководството на господин Стоян Чешмеджиев – дългогодишен учител по музика и диригент, носител на орден "Кирил и Методий".

Групата взе участие в съборите на селата: Поп Кралево, Българка и на петия събор "Срацимир към корените" в село Срацимир.

5. Коледарска група при НЧ "Дочо Михайлов-1906" - с. Бабук с
Ръководител: Нено Петров

Коледарската група се създава още в първата година на учредяване то на НЧ"Д.Михайлов-1906" и дарява първите си средства от коледуването за нуждите на читалището. Днес Коледарската група с ръководител Нено Петров е емблема както за читалището така също и за селото, общината и областта със своите завоювани отличия и спечелените множество награди от местни, национални и международни прояви – Копривщица – златни медали от всички събори, Коледарски фестивал на гр. Силистра –през 2012г. е определена за нй-добра коледарска група, Фестивал в Черна вода – Румъния, участие в коледното предаване на "Иде нашенската музика" – канал 1 – 2010 г. и специалната награда на Х –ти Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" – Банско – 2013 г. за съхранение , популяризирани и утвърждаване на българските традиции.
- Ритуал "Посрещане на Коледари у дома"

Facebook коментари