Неделя, 28 Ноември 2021 г.

11 деца и техните семейства бяха зарадвани от ГЕРБ - жени по повод Деня на християнското семейство

Радост за единадесет деца, отглеждани в две семейства, както и на техните родители, създадоха представителки на силистренската организация Жени – ГЕРБ. Заслугите на малчуганите и усърдието на близките им да отгледат и възпитат децата си бяха критерия, който насочи инициаторките към избраните две необичайни семейства. В петък инициаторките, водени от общинския ръководител на ГЕРБ – Силистра д-р Мария Стойчева, гостуваха на семейството в с. Сребърна, а в събота посрещнаха силистренското семейство в новия офис на организацията.
Едното от тях – на Стефка Атанасова, живее в с. Сребърна. Нейните шест деца – Мария от 12 кл. на ЕГ "Яворов", Елиазар, 10 кл. в ПГМТ "Комаров", както и учениците от ОУ "Хр. Ботев" с. Айдемир - близнаците Веселин и Румен - 8-кл., Стела - 5 кл. и Димитър - 2 кл., са много добри ученици. В техния дом, наречен "розовата къща" живее още сестрата на Стефка – Ивелина и двете й деца, както и баба им – Мария. Най-голямата ценност в този дом е взаимопомощта и желанието на децата да успеят. Пример за тях е Мария, която въпреки хроничното безпаричие е отличничка. Всички деца, ежедневно пътуват до Силистра, но само учениците в ОУ "Хр. Ботев" ползват училищен автобус. Семейството няма постоянни доходи, освен пенсията на бабата. Единствената опора за тях е Стилиян, житейският другар на многодетната майка.
Другото семейство попада в графата на традиционните – родителите Маргарита и Красимир не са от Силистра, дошли са от Ловешко. Те и децата им: Мария, 4 г., Николай, 8 г. и Георги, 13 г., живеят в жилище от общинския жилищен фонд. Бащата работи, а на майката – отскоро обществен възпитател, се пада отговорността за децата, като едното от тях има специални образователни потребности.
За всяко от семействата бяха подготвени дарове, отговарящи на специфичните им нужди. На едното бе даден ваучер и възможност сами да купят необходимите им стоки, а на другото бяха доставени дърва. Заедно с това всяко от тях получи и първата украса за тазгодишната си коледна елха. Не бяха забравени лакомствата за малчуганите, както и икона, която да напомня, че християнските добродетели са здравата опора, крепяща българския род.
"Искам да ви пожелая винаги да бъдете все така сплотени", каза в обръщението си към семействата д-р Мария Стойчева. Тя допълни още, че семействата винаги ще бъдат посрещнати, ако имат нужда от някаква помощ или морална подкрепа.
Двете благотворителни инициативи бяха реализирани в навечерието на Денят на християнското семейство, който православната църква чества на 21 ноември.

Facebook коментари