Сряда, 10 Август 2022 г.

Гъдуларят от Силистра Димитър Гугов: Да вдигаме най-много шум с възможно най-много струни!

Една вдъхновяваща житейска история и десетки музикални импресии с Димитър Гугов, музикант от Силистра, който бе специален гост за слушателите на Радио Варна в предаването "Срещи в 7/8".

"На мен ми се свири рок с Вас!" - така започва историята на една етно-рок група, в която свирят българин, монголец и французин. "Варварските цигулки" (Violons Barbares) е една от най-успешните етно формации в Европа - рожба на гъдуларя Димитър Гугов.

Буйни къдрави коси, малко развален вече български, широка усмивка и широки хоризонти на музикалното съществуване, а в ръцете му гъдулка, която е третирана като световен инструмент! Това е безспорно един от най-креативните музиканти на нашето съвремие, за когото се знае твърде малко, дори и в музикалните среди. Всъщност той е познат за тези, които обичат да търсят!

Когато е на 10 години майка му го записва на уроци по гъдулка в Музикалната школа в Силистра.

Силистренецът заминава за Франция преди 18 години. Тръгва от България с гъдулката, е, и с едно гадже. Също така с няколко дипломи в джоба, без да знае френски и без никаква идея какво ще прави. Площадът пред катедралата в Страсбург се оказва първата му сцена там. Като уличен музикант среща "своите хора", с които днес шества по световните етно сцени.

"Това беше доста случайно, не знам, има хора, които казват, че няма случайни неща. Тръгнах също така, защото моята приятелка от този период отиде да учи във Франция, а това беше сериозна причина да замина и аз. (смее се) Но не знаех точно какво ще правя. Тръгнах си с гъдулката, първо опитах да приравня някои години от моето следване, защото вече бях завършил Пловдивската музикална академия, свирих една година в НФА "Филип Кутев" и след това тръгнах. Така че имах си вече някои дипломи в джоба. Но преди това трябваше да науча френски, за да продължа със следването, което и направих. След като беше трудно да се изкарват пари, аз не говорих езика на страната, в която съм, първото нещо, което направих, беше да свиря по страсбургските улици, пред катедралата. Освен че можех да изкарвам малко пари, това ми помогна също така да срещна музиканти от Страсбург. Тоест, не че аз ги срещнах, а те мен, защото те ме чуваха, аз не познавах никого. И от една такава среща се роди първата ми група "Boya"." каза в радиопредаването Гугов.

София, Хасково, Велико Търново, Варна, Силистра - това е пътят в България на "Варварските цигулки" (Violons Barbares) - рожба на Димитър Гугов и на неговите партньори: Енкжаргал Дандарваанчиг от Монголия, майстор на мориин-хура – конеглава цигулка, емблема на страната; и Фабиен Гуйо - перкусии и глас, музикант от Франция, в която страна тримата живеят и творят.

Facebook коментари