Понеделник, 27 Март 2023 г.

Фестивал на коледарските групи се подготвя в Силистра

Традиционният фестивал на коледарските групи от Силистренската община "Стани нине, господине", който през тази година се провежда за двайсет и пети път, се подготвя за събота в Силистра, съобщиха от общината.

Проявата е под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов в Драматично-кукления театър. Преди началото на фестивала на централния градски площад "Свобода" всички участници заедно ще изпеят една от най - популярните в областта песен - "Запалил се е зелен синор".
"Вам си пеем, Бога славим!" е насловът на проявата. Във фестивала участват коледарски групи от Община Силистра в две категории - обредни групи, които представят ритуала "Посрещане на коледари у дома" и певчески групи, които изпълняват песни и благословия.Във фестивала участват и детски състави от учебни заведения и народни читалища.

Фестивалът е една от проявите в празничния афиш на общината.

Коледари ще обикалят и в други селища на Силистренска област,където традицията е жива. В с. Малък Преславец все още се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.

Facebook коментари