Сряда, 15 Юли 2020 г.

Отворени врати в кризисния център в Силистра

Броят на жените, пострадали от домашно насилие, които търсят помощ в консултативния център на сдружението "Екатерина Каравелова" в Силистра, е между 45 и 50 на година. "Броят им не се увеличава драстично през времето, но и не намалява" – коментира за Радио Шумен Галя Иванова, юрист на Сдружението.

Днес там е обявен ден на отворените врати, който е в рамките на международната кампания "16 дни против насилието над жени". Сдружението "Екатерина Каравелова" е единствено в силистренския район, което предлага услуги в подкрепа на пострадали от домашно насилие, каза още Галя Иванова.

"Едната от услугите, които нашата организация управлява, е Кризисен център за пострадали от домашно насилие и трафик на хора. Когато жените са в криза, имат нужда да избягат, да се скрият, да намерят спокойно място. Другото, което се наблюдава при пострадалите от насилие, е, че те търсят юридическа подкрепа. По-рядко търсят социална или психологическа", посочи тя.

Женското сдружение "Екатерина Каравелова" в Силистра предлага специализирани програми и за насилниците. Включването им е една от мерките в Закона за защита от домашно насилие, уточни още Галя Иванова.

Facebook коментари