Петък, 25 Септември 2020 г.

Смесен хор "Седянка" участва на фестивал в Долината на розите

В град Казанлък в местния Исторически музей-галерия "Искра" с участието на Смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева при Народно читалище "Доростол" Силистра премина IV-ият Национален хоров фестивал "Академик Петко Стайнов" (30.11.-1.12.2019). Проявата бе част от XVIII-ите Музикални празници "Петко Стайнов" и в нея се включиха 10 формации от България (София, Русе, Стара Загора, Балчик и Казанлък) и от Гърция (два състава от Дидимотихо).

Фестивалът премина в две части – предобедна и вечерна. Отличието на Фондация "Петко Груев Стайнов" – за най-добро изпълнение на творба на Маестрото, родом от столицата на Долината на розите и на тракийските царе, бе присъдено на Галина Луканова, диригент на Хор "Света Параскева" към Националната художествена академия София, наследник на школата на Петя Павлович, също казанлъчанка родом, и на чиято 80-ата годишнина бе посветен фестивалът.

На 17 декември от 17 ч. в зала 101 на Младежки дом с Градски духов оркестър Силистра с р-л Йордан Георгиев е последната за отиващата си календарна година изява на хоровата формация. През лятото на 2019 г. силистренските хористи спечелиха поредна награда - тоци път от конкурс в град Оломоуц, Република Чехия. Те бяха в основата и на други два запомнящи се музикални празника – концертите с възрожденски песни и патриотични стихове, както и с песни за реката и морето.

Facebook коментари