Събота, 03 Юни 2023 г.

Днес се навършват 20 години от кончината на родения в Силистра българския илюзионист Орфи

Илюзионистът Васил Николаев-Орфи почина на 20 ноември 1999 г. Днес се навършват 20 години от кончината на един от най-големите любимци на почитателите на цирковото изкуство у нас.

Орфи е артистичен псевдоним на българския илюзионист Васил Стефанов Николаев. Роден е в Силистра на 1 юни 1943 г., в семейството на известния театрален деец Стефан Николаев и е внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Левски.

Орфи беше брат на още един любимец на българската публика - актьорът Николай Николаев - бате Николай.

Семейството заживява в София през 1947 г. Бащата на братята Васил и Николай става директор на Музикалния театър. Момчетата му, обаче, са изкушени от друг вид изкуство и сцена - на театъра и цирка.

През 1959 г., когато Орфи е едва на 16, се явява на конкурс пред легендите на цирка Лазар Добрич и Мистър Сенко. Получава правото да упражнява професията на илюзиониста.

В началото на 60-те години на миналия век именно Орфи полага началото на модерното българско илюзионно изкуство. В това са единодушни познавачите на историята на цирка в България.

Орфи е изнасял стотици спектакли в цяла Европа, СССР, САЩ, Канада, Алжир, Мароко, Египет и много други страни.

Носител е на много отличия и награди за илюзионно изкуство.

По-късно през годините, той се прояви и като общественик - бе главен директор на "Български циркове" и председател на Съюза на илюзионистите в България.

Facebook коментари