Сряда, 05 Октомври 2022 г.

Родолюбец от Силистра нае художници, за да рисуват ханове, царе и герои, дали живота си за България

Родолюбец от Силистра поиска върху оградата на дома си образите на българските владетели и най-важните фигури от нашата история. Всички смятали, че идеята ще приключи с първите ни ханове и царе, но заредили образите на Паисий, Левски, Ботев, а пред бТВ художникът Боян Вихренов каза, че интересът е огромен. Хубаво е, че хората ги вълнуват тези неща, радват ги, добави той.

Все повече образи на герои от нашата история са изрисувани върху различни фасади в Силистра, каза водещият на "Тази сутрин" Антон Хекимян.

Героят на Добруджа генерал Иван Колев бе първият изресуван. Още докато художниците го рисуваха преди няколко месеца на гърба на един трафопост, силистренци го забелязаха и коментираха.


"Нека не забравяме такива герои, а те не са малко в нашата история! Иска ми се да виждам на повече места такива пана", сподели Тихомир Трифонов.

"Хубаво е да се правят такива красиви неща, а не да се драска върху стените", добави Маргарита Савова.

Поръчителят на паното смята да развие инициативата си. "В проекта са включени други личности, които са променили историята на България, но не само нашата, а и световната, като ген. Иван Колев, ген. Владимир Вазов", сподели Драгомир Димитров.

"Паната върху оградата повдигат патриотичното чувство и наблюдавам хората, които преминават, се спират, заглеждат се. Спазена е хронологията в българската история, а това означава, че спокойно мога да дойда тук с моите ученици и да проведа един урок", каза пък историкът и преподавател Иван Зенов.

информация и видео на бТВ

Facebook коментари