Сряда, 17 Април 2024 г.

Експерти от НАП-Силистра влязоха в ролята на учители

Трима експерти от силистренския офис на Националната агенция за приходите в влязоха днес в учебните зали на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги "Атанас Буров" – Силистра, съобщиха от приходната агенция.
Първият открит урок беше на тема "Здравно осигуряване". От презентацията на инспектора по приходите учениците разбраха всичко за здравните осигуровки в България – какви са сроковете и размерите за различните групи задължени лица, как се разпределя съотношението между работодател и работник, кога се губят здравноосигурителните права и как могат да се възстановят. От своя страна те се интересуваха за здравното осигуряване по време на обучение в чужбина, както и за европейските здравни карти. След като училищният звънец отбеляза края на часа, единадесетокласниците споделиха, че срещата е била много полезна за тях, защото са научили важни и необходими неща.
С една от най-важните функции на НАП – контролната дейност, бяха запознати учениците от друг клас, отново единадесети. С голямо внимание и интерес гимназистите слушаха за различните аспекти на осъществявания от НАП контрол над дейността на дружествата и едноличните търговци – различни видове проверки, ревизии, разследване на особени случаи и пресичане на опити за данъчни измами. Още с приключването на часа, част от учениците изявиха желание да проведат в НАП – Силистра задължителната след ХІ клас професионална практика.
Проведените днес открити уроци са част от съвместната инициатива на икономическата гимназия и офиса на НАП в Силистра "Седмица на Националната агенция за приходите", посветена на професионалния празник на служителите от НАП – 16 ноември.

Facebook коментари