Сряда, 08 Декември 2021 г.

18 кандидата за общински съветници се пребориха за преференциалния вот в Силистра

18 от кандидатите за общински съветници от листите на партиите и коалициите, които ще имат представители в Общински съвет - Силистра успяха да съберат преференциален вот, но от тях 14 влизат в местния парламент .
За да успее да пренареди листата, даден кандидат за общински съветник трябва да събере преференциален вот, който да е поне 7% от гласовете за самата листа, което след промените в Изборния кодекс не е толкова лесно. Досега преференцията работеше, ако е 7% от общинската избирателна квота (на тези избори тя е 37 - бел. авт.).
Гласовете за листата на партия СДП, която ще има 3 общински съветници, са 1248, т.е. за да размести листата, кандидатът трябва да има поне 88 преференции. Най-много преференции в листата има водачът Ганчо Неделчев - 237, следван от бизнесмена Борислав Борисов - 182, още трима техни колеги са събрали повече от нужните преференции, съответно 93,94 и 95. Това е й листата с най-много кандидати общински съветници събрали преференциален вот -5, но само трима стават съветници – заемалите 1, 2 и 6 позиция в листата.
В другите листи, преборили се за преференциялния вот са съответно, в АБВ-3, ДПС–3, ГЕРБ-2, Движение-21– 2, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ-2, АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ–1 и само при БСП няма нито един, който да е прескочил преференциалният праг.
Само 5-ма кандидати от 18-те събрали преференциалния вот не са били на избираеми места и се подреждат по-напред в листите и стават съветници, 4-ма макар и събрали преференциялния вот не стават общински съветници, а останалите 9 са на такива места в листата, че техния преференциален вот не води до пренареждане на избраните съветници.

Facebook коментари