Сряда, 03 Март 2021 г.

Доростолският митрополит Амвросий оглави празнична архиерейска литургия за Димитровден в силистренското село Калипетрово

Доростолският митрополит Амвросий оглави празнична архиерейска Света литургия в храма "Свети великомъченик Димитрий Солунски" в силистренското село Калипетрово по случай празника на храма с участието на гости архиереи и духовници от България, Молдова, Русия, Румъния, Украйна. Отслужен бе и водосвет за здраве и благоденствие. Даден бе и традиционен курбан за 750 души. Песнопенията изпълни хорът при катедралния храм "Свети първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра с диригент Йорданка Димова. Вчера имаше всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктиторите.
Храмът в Калипетрово е построен през 1847 година. Създаден е Духовен център на името на името на покойния Доростолски митрополит Иларион, десетата годишнина от чиято кончина бе отбелязана снощи.
В силистренския катедрален храм "Свети първовърховни апостоли Петър и Павел" са мощите на Света преподобна Димитра Киевска - Доростолска. Тя е родена през 1810 година в Силистра със светското име Матрона Александровна Егорова. Прославила се със своята милосърдна дейност. Създала е и Киевския Свето-введенски манастир. Паметта й църквата почита на 22 март.

Facebook коментари