Сряда, 29 Май 2024 г.

Откриване на изложбата "Победа и... погром. Величие и... падение.", посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война

25 октомври 2019 г. Изложбена зала на "Държавен архив" Силистра към Държавна дирекция "Архиви". Откриване на изложбата "Победа и... погром. Величие и... падение.", посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, създадена през 2018 г. В тържеството участваха представители на различни институции – Областна администрация, община Силистра, Регионален исторически музей и Регионална библиотека, Филиал Силистра при Русенски университет "Ангел Кънчев", представители на патриотични клубове от Спортно училище "Дръстър" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и др.

От името на организаторите темата бе представена от Юлия Кюшелиева – директор на силистренския архив. Тя акцентира и върху факта, че е получено дарение с копие от карта на бойните действия при Дойран, запазена от офицера Петър Теодоров от Силистра. В допълнение – архивни документи, съхранявани в крайдунавския град.

Изложбата със снимки и текстове с факти, свързани с темата, е за целия период от влизането на България във войната до сключването на примирието през 1918 г. На вниманието на посетителите са представени и оригинални документи, сред които е и ратификацията на самия Ньойски мирен договор (1919). Съдържанието на изложбата е съобразено с нуждите на максимално широка публика и е подходящо както за специализирани изследователи, така и за учащите се – ученици и студенти. Това прави изложбата подходяща за образователни цели.

В приветствието си заместник-областният управител Бонев заяви: "Уважаеми госпожи и господа от Държавен архив Силистра, поздравявам Ви от името на държавната власт с документалната изложба за стогодишнината от Първата световна война. Това е събитие, което заслужава нашето внимание. В област Силистра през последните години годишнината бе отбелязана по различни начини – в град Тутракан с конференция по темата и с възпоменания край мемориал гробницата в село Шуменци. В Силистра – с откриване на плоча в Дунавския парк и с други инициативи (налична до ГКПП е и гробница за загиналите през 1916 г.), както и с други събития". Поздрав поднесе и д-р Мирослав Тодоров - изпълняващ длъжността кмет на община Силистра.

Да припомним, че в няколко по-малки населени места в областта бяха създадени паметни плочи с изписани имена на загиналите за обединението на България, вкл. в Първата световна война, а и на втората световна война, както и на предхождащите ги Междусъюзническа и Балкански войни – в селата Калипетрово, Шуменци, Варненци, Войново, Добротица. За част от паметниците бе ползвана помощ от Министерство на отбраната.

Всички те влязоха в областния регистър на военните паметници, които вече наближават 50, който е видим в сайта на Областна администрация. В допълнение – в Силистра бе открита Стена на славата с имена на герои от Втората световна война в комплекса на паметника на 31 силистренски пехотен полк – Железен. Още веднъж – поздравления за днешната проява в името на победата, погрома, величието и падението, с които генерал Владимир Вазов е характеризирал войната от преди сто години. Специализирани паметници, свързани със съдбата на добруджанци от същия период, има в Тутракан, Кайнарджа и др. населени места в област Силистра.

Уникален преглед за събитията, свързани със Силистренската грепост в онзи период направи със свое специално слово офицерът от резерва на Българската армия Стоян Пейчев – председател за област Силистра на Съюз на офицерите и сержантите от резерва. Според него, "тази документална изложба с нейното мото е намерила своето достойно място за да бъде показана пред обществеността на град Силистра. В пъзела Първата световна война мястото и ролята на град Силистра са малко известни. След Междусъюзническата война цяла Южна Добруджа е предадена на Румъния, която с усилени темпове организира отбраната на новата си придобивка. Започва изграждането на предмостовите крепости (тет-де-пон) в Тутракан и Силистра.
Докато за Тутраканската крепост е писано много – е подробно изследвана, за Силистренската се знае малко и то чрез публикации в специализираната литература. Предмостовата крепост "Силистра" се изгражда едновременно с тази в Тутракан, като са използвани българските фортификационни постройки до 1913 г.

…В Силистренската крепост са намерени 4 румънски 15 см батареи, 2 оръдия 12 см., 2 куполни и едно 53 мм оръдие с лафети, а на пристанището непокътнатите складове на 9-а дивизия. За гарнизон временно е оставен един пехотен полк с две батареи за отбрана на Дунавския сектор и за обстрелване на мониторите. Към тези батареи са придадени и всички неприятелски батареи, които могат да се използват. Вследствие в града се разполагат български тилови части и военна болница. Командващият 1-ва пехотна Софийска дивизия генерал-майор Драганов в своето донесение констатира жестокостите в българските села извършвани при отстъплението на румънските войски.

В книгата си "Действията на 111 армия в Добруджа през 1916 г. генерал Стефан Тошев пише: "В навечерието на войната само от Южна Добруджа са били откарани отвъд Дунава като заложници 17 518 мъже, жени и деца. От голямото българско с. Алмалий, наброявало 1 819 жители, са били откарани 1 534 души, от които 138 са деца и 38 старци между 75 и 105 години възраст. Всички останали са били жени, юноши и девици и мъже от 50 до 75 години. От град Тутракан са били отвлечени 691 заможни българи; от Добрич – 512; от Силистра – 427; от Каварна – 134; от Калипетрово – 384; от Голяма Кайнарджа – 117; от Ветрен – 162; от Сребърна – 104; от Попина – 115... Изобщо от цяла Добруджа са били отвлечени повече от 25 000 мъже, жени и деца".

Facebook коментари