Сряда, 17 Април 2024 г.

Водачът на листата на АБВ Иванка Ташева: Очакваме самостоятелна група в Общинския съвет

- Как протече предизборната кампания на АБВ в община Силистра?
Първо, кампанията ни беше добре планирана. В края й може да кажем, че с много малки изключения сме спазили плана си. Тя беше съдържателна, тъй като подробно обяснявахме приоритетите от програмата си. Давахме информация на хората за институциите и функционирането им, каквато те нямаха. Дори ни казваха, че никоя друга политическа сила не е обяснявала толкова ясно. Кандидатите от листата се включваха в общите срещи, но и работеха самостоятелно с избирателите "от човек на човек". Тази предизборна стратегия описва най-общо кампанията ни. Напомняхме на познатите за себе си или се запознавахме с други хора и обменяхме мнения, дискутирахме понякога. Динамични, напрегнати дни, но резултатни.

- Вие обявихте в началото на кампанията приоритетите си. Подкрепени ли са те от гражданите?
Да, разбира се. Първият приоритет от програмата ни беше "Силистра – чист, подреден и сигурен дом". Хората го харесаха, те споделиха, че искат повече контрол, решаване на проблемите в ежедневието. Общинските съветници от АБВ искаме да се грижим и да поддържаме Силистра като наш дом. Това включва поддържането на общината чиста, подредена, зелена, удобна и приятна, със здравословна и стимулираща среда за всеки. Хареса се от гражданите идеята ни за "горещ телефон" за сигнали и оплаквания от тях, на които да се реагира бързо и адекватно. Показахме, че държим на диалога с гражданите и на изграждането на доверие между тях и местната законодателна власт. Предлагаме 30 минути за обслужване на един гражданин, "плаващо" работно време в общинската администрация с дежурни гишета в извънработно време, приемни на общинските съветници за гражданите, включително и виртуални такива, чести срещи с хората по квартали и села. А също, настояваме за санкции за неработещите общински съветници. Получихме одобрение за всчките ни приоритети.

- Каква цел сте си поставили за изборите на 27-ми октомври?
Мотивирани сме да разширим участието и влиянието на АБВ в местната власт. Имаме енергия и заряд за това. Листата ни е от способни хора, отлично справящи се в професионалните си области. Те са познати и уважавани от съгражданите ни. Очакваме да направим самостоятелна група на АБВ в Общинския съвет и да получим подкрепата на хората за кандидата ни за кмет на село Айдемир Румен Борисов. Той е бил вече два мандата кмет, познат е, и е доказал, че може да управлява успешно. Вярвам в успеха ни на предстоящите избори.

- Госпожо Ташева, откъде ще започнете в Ощинския съвет?
Основен въпрос, който трябва да се решава от новия Общински съвет е определянето на начина за изчисляване на такса смет в община Силистра. Това задължение произтича от промените в Закона за местните данъци и такси. В него се предвиждат три варианта – да се плаща съобразно броя на живеещите в жилището, да се заплаща според площта му или според реално изхвърлената смет. Този въпрос обсъждаме при предизборните ни срещи с хората, защото той касае всеки гражданин. Искаме да сме готови да представим и да защитим мнението им в Общинския съвет.

- За какво мечтае един кандидат за нов мандат в Общинския съвет?
Икономическото развитие на общината също не остава встрани от приоритетите на АБВ. За него трябва специална стратегия. Ние смятаме, че е необходим спешен ремонт, реконструкция и модернизация на общинския пазар и промени в правилника за дейността му. На срещите ни търговците се оплакаха, че има несправедливо разпределение на търговските площи пред масите за продажба. Ще настояваме да се изгради рибна и зеленчукова борса с публично-частно партньорство, както и да се гласува за нулеви ставки на местните данъци и такси за период от 5 до 10 години за инвеститори, които създават работни места. Най-смелата ни идея, но подплътена с реални стъпки е Силистра да стане град на IT специалисти.

- Какво ще кажете на избирателите броени дни преди вота?
Обръщам се към съгражданите си, за да ги призова да гласуват с номер 14 в бюлетините за общински съветници и за кмет на с. Айдемир, но и за да ги уверя, че изборът им ще изгради мостове за партньорство, което е толкова нужно, за да вървим напред. Ще осъществим приемственост относно всичко добро, което е постигнато досега в града ни, но и ще настояваме за новите политики от нашата програма, за да направим още по-добър модел на управление на общината и за да има развитие.

Facebook коментари