Събота, 30 Септември 2023 г.

Д-р Васил Славов: Поздравявам всички колеги за празника и им пожелавам да работят така, че за своите пациенти винаги да са лекари на годината

Разговаряме с д-р Васил Славов председател на областната колегия на Лекарския съюз в област Силистра, а поводът е 19 октомври, Деня на българските лекари

Ж: Здравейте д-р Славов, честит 19 октомври!
С: Здравейте, благодаря Ви. Честито и на всички български лекари. Много здраве и успехи на всички колеги. Предполагам не всички знаят, но това е сравнително нов празник. Денят се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. На този ден се връчва и отличието "Лекар на годината".
Ж: Тази година имаше ли много кандидати ?
С : Истината е ,че това е много условно понятие. Почти всеки колега е достоен за подобен приз в очите на пациентите , на които е помогнал.
Ж: Да, сещаме се за случай, при който млада лекарка , наградена за лекар на годината , беше помогнала на възрастна жена да стигне пеша в снега до болницата от отдалечения си дом.
С: Да, поздравления. Но в същото време малко хора се сещат да поздравят колеги реаниматори, кардиолози, хирурзи , невролози, акушер-гинеколози и др. , които дават живот на хора буквално всеки ден. Бих искал да поздравя именно тези всички лекари, които са лекари 24 часа в денонощието и за тях да спасиш човешки живот или да намалиш страданието на пациента е ежедневие.
Ж: Бихте ли обявили избраният тази година?
С: С удоволствие, ако нямате други въпроси за момента.
Ж: Разбира се , че имаме. Смятате ли , че здравната система претърпява положително развитие.
С: Зависи. Всички знаят , че гилдията ни е с разнородна структура и различни интереси. За едни лекари е перфектна, докато за други е пълна трагедия. По отношение на пациентите , според критериите на Европейския съюз е доста добра. Въпреки негодуванието на някои хора истината е, че достъпът до специалист спрямо водещите европейски държави е толкова улеснен, че много често в рамките на деня човек минава през личния си лекар и дори двама специалиста, за което в Англия, Германия и т.н. ще му трябват месеци.
Ж: Вие познавате ли хора, които не са доволни от здравната система в Европа.
С: Разбира се. Имам доста пациенти, които работят във водещите европейски държави на трудов договор с пълни здравни осигуровки и споделят , че "само" 3 месеца чакане за специалист е чудесен срок. За частен преглед на цена от 100-200 евро срока се съкращава драстично до " само" 1 месец. За това и разчитат основно на родното здравеопазване, когато се прибират за празници и отпуски. Получава се парадоксът-хвалим Европа, а пък се лекуваме в България. Тук важи солидарният модел-всеки плаща различно , а получава едно и също. Един има здравна осигуровка 24 лева, докато друг 240, а се ползват с едни и същи права. Доста скъпоструващи операции, процедури и лекарства са покрити изцяло от касата. Що се отнася до пациентите здравната система изобщо не е лоша, но това е дълга тема за друг разговор. Заговорим ли пък за здравна система от страната на лекарите, звучи по-скоро като оплакване ( смее се).
Ж: Подкрепяте ли медицинските сестри в исканията им за по достойно възнаграждение?
С: Разбира се . Особено при положение , че напоследък лекарите станаха все по-малко и често има само лекар на разположение, при което сестрите поемат цялото отделение. Това е доста отговорна задача. Дано не дойде време, в което и сестрите ще бъдат на разположение.
Ж: Мислите ли, че областни болници като Силистренската трябва да бъдат с двойно финансиране.
С: Задължително-от НЗОК от една страна чрез клиничните пътеки и от Министерството на здравеопазването от друга, с определена сума процент от БВП или здравния бюджет. Най-правилно е специализантите да бъдат финансирани от трета страна-Министерство на образованието. Това ще има бърз ефект като за начало по пътя към промяната.
Ж: Доста неща се направиха за града през последните години. Знаем , че бяха осъществени проекти за милиони евро. Къде остана болницата в тази картина и кое е по важно-да се инвестира в инфраструктура или в здравна помощ?
С: И в двете, разбира се. Наистина Силистра доби нов облик и заприлича на европейски град и има значителна промяна откакто аз се върнах 2012 г. Болницата е едно, а здравната помощ е нещо друго. Здравеопазването е сложна обществена дейност, която беше девалвирана в медийното пространство напоследък, а в нея се инвестира много дори и от самите здравни работници. Болницата не беше забравена, даже напротив. С помощта на местното управление и частни лица бяха осъществени доста ремонтни дейности, закупена апаратура и решени редица кардинални проблеми. За съжаление заплащането на труда зависи централно и е крайно време да се предприемат мерките , които бях посочил преди малко. За щастие обаче има и с какво да се похвалим. Преломен момент в историята на болницата е изграждането на звено по интервенционална кардиология или така наречената Инвазивна кардиология, което е голям успех за всички, които са допринесли за проекта и още по-голям за пациентите, които биха се възползвали от възможностите и. Това е голяма инвестиция във финансово изражение, но още по-голяма, ако се погледне от страна на пречките, които трябва да се преодолеят, за да стане реалност.
Ж: Четохме тия дни предизборни слова на кандидата от БСП Момчил Неков, където се посочват предложения за подпомагане на болницата и здравеопазването в региона. Вие сте вече втори мандат председател на районната лекарска колегия и сигурно сте запознат с това. Какво мислите по въпроса?
С : Да, разбира се. Не са лоши идеите, подкрепям ги, но са доста закъснели. Истината е, че повечето от тях, може би с изключение на дунавските караули, са вече реализирани от местното ръководство от ГЕРБ и то отдавна. За общинския фонд " Здраве" е добре да поздравим д-р Здравко Горанов-общински съветник от ГЕРБ началник отделение по хирургия. Тук е мястото да подчертаем , че градът има нужда от реални хора в управлението, които са се изградили от нулата с работа и имат истинска представа как се случват нещата. Може би е просто по-добре да им се предостави възможност да продължат това, което са започнали. Няма логика, както се казва " да си заровим главите в пясъка " и да се надяваме на случайността да донесе промяната.
Ж: Ще се радваме, ако чуем още нещо положително.
С: За щастие има. Имаме още двама нови кандидат специализанти-един по кардиология и един по ортопедия. Освен това, те ще помагат и в най-неатрактивното отделение-Спешно приемно.
Ж: Това е чудесна новина. А защо е най-неатрактивното. Доста хора сигурно си спомнят какъв хит беше сериалът –"Спешно отделение" . Помним, че преди и Вие помагахте там.
С: Да , радвам се , че се сещате. Като специализант и аз имах желание да помагам в СО. Бях работил половин година в сектор по интензивна неврология към Национална Кардиологична Болница-София преди да се върна в Силистра и имах известен опит и като невролог-реаниматор. Надявам се, че съм дал пример и на други колеги, че всеки трябва да даде своя принос за това отделение и пациентите в областта. Не беше леко, имах по 5 нощни, над 20 смени през деня и няколко разположения към отделението по Кардиология и отделно по 5-6 нощни и няколко дневни дежурства в спешното. Отделно трябваше да се работи и друго, защото тогава заплащането беше формално. Буквално се работеше денонощно с месеци и години. Дано съм успял да дам пример и на други хора, не само медици, че с работа всичко се постига. А сериалът, за който говорите е идеален, но само за гледане-от дивана. В действителност нещата са доста по сурови. Ежедневно има случаи на пациенти, които идват в крайно тежко състояние и не могат да бъдат спасени, просто защото не са останали никакви резерви на организма. Трафикът е доста сериозен, а е пълно и с лица , които злоупотребяват с отделението. Редовно пристигат хора с хрема, болки в гърлото, сърбежи и други подобни оплаквания между 2 и 5 часа през нощта. Обикновено хората идват настроени от някои медии и проблемите в ежедневието и намират чудесна мишена в лицето на персонала. А от това губят истински болните хора, защото лекарят и сестрите, разконцентрирани от постоянните конфликти със здравите не могат да обърнат достатъчно внимание на тези, които имат нужда. Масова практика е дадено лице да нахлуе в отделението и да започне да си поръчва манипулации и изследвания. За щастие има и достатъчно пациенти и техни близки, които с адекватно и културно държане дават мотивация на работещите.
Ж: А предвижда ли се ремонтиране и разширение на Спешното отделение.
С: Нещо по-добро. Има одобрен европейски проект с гласуван бюджет за изграждане на цели центрове за спешна помощ в повечето по-големи градове в България. Местното градско управление е в готовност , а теренът е разчистен от миналата година даже. Предполагам, че всичко е въпрос на време.
Ж: А ще ни кажете ли все пак кой лекар отличихте тази година?
С: Да, разбира се . Както казах всеки колега, който е помогнал на дори и един пациент заслужава признание, но решихме да отправим специални поздравления този път д-р Радослав Неделчев-началник ОАИЛ към МБАЛ-Силистра заради изключителните му усилия за осъществяване на донорска процедура спасила живота на трима души от България. Процесът граничи буквално с геройство и е поредното доказателство , че за добрият лекар няма лоши условия. Отново бих искал да поздравя всички колеги за празника и да им пожелая на първо място след здравето да имат възможността да работят така, че за своите пациенти винаги те да са лекари на годината.

Facebook коментари