Събота, 30 Май 2020 г.

Проведено е второ за годината заседание на Областната комисия "Безопасност на движението по пътищата" в Силистра

Проведено е второ за годината заседание на Областната комисия "Безопасност на движението по пътищата"с участието на Анжелина Тотева - заместник-председател на държавната агенция "Безопасност на движението", съобщиха от Областната администрация в Силистра.
Според статистиката от началото на годината на територията на областта са регистрирани 235 ПТП с 11 загинали и 108 ранени. Повечето са в населени места, където заради по-ниската скорост на движение на МПС броят на смъртните случаи е по-малък. Според специалистите най-критичен е участъкът на кръстовището Русе-Добрич/Силистра-Шумен, за обезопасяването на което има проект с многопрофилна маркировка. Но засега той не е финансиран, макар да е съгласуван през юни тази година. От Областното пътно управление отчитат добро състояние на първокласните и второкласните пътища в областта. Превантивните ремонти са 55 километра на цялата територия, което е повече от минали години. Продължава работата на екипите за подобряване на видимостта по пътищата чрез премахване на клони и храсти. Препоръчано е да се търси взаимодействие със земеделските кооперации по места. Решен бил въпросът с договорите с фирми за зимното поддържане. Доставени са и необходимите инертни материали.
От Регионалното управление на образованието са съобщили, че в областта има пет площадки за уроци по безопасност на движението, но се ползват и тези на професионалните гимназии.
Според статистиката в региона има 167 пешеходни пътеки, всяка от които е с гаранция от една година. В 44 населени места има изградени повдигнати пешеходни пътеки (изкуствени неравности). В момента се работи по други 30, за които има направени заявки. Отчетено е, че продължава кражбата на пътни знаци, като някои от тях са умишлено премахвани от водачи на тежкотоварни автомобили. Маркировката е освежена на 228 километра в областта, което е половината от мрежата от държавни пътища.
Инспекция на пътищата се прави на пет години веднъж, но за нейното пълноценно оценяване има нужда от повече специалисти, но в Областното пътно управление в Силистра има намаление на персонала.
До края на 2019 година ще излезе първи по рода си аналитичен доклад за състоянието на безопасността на пътищата в страната. От Окръжна прокуратура е препоръчано на органите за местно самоуправление да обсъдят възможността за създаване на Център за мобилна активност.
Направена е и препоръка да бъде създадена единна централизирана програма, важаща за всички институции, за преодоляване на проблемите с безопасността на движението.

Facebook коментари