Събота, 15 Юни 2024 г.

Кметът Андонов уволни дисциплинарно хванатия в далавера касиер от общинското данъчно

Със заповед на кмета Иво Андонов от 15 ноември дисциплинарно е уволнен 60-годишният Цоню Ангелов – служител в Общинска данъчна служба, съобщиха от там.
Ангелов е уличен в опит за присвояване на общински средства от платен местен данък за придобиване на имущество по възмезден начин в размер на 2,5%, съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Красен Костадинов.
Служителят е наблюдаван от известно време заради съмнително поведение при работа с документи за касово парично вземане (квитанции). Засечен е от една от счетоводителките, че се опитва да анулира квитанция за 5 000 лева. По думите на Костадинов, оригиналната квитанция е получена от платеца, но софтуерната програма позволявала отпечатването на допълнителен брой квитанции, една от които данъчният служител представил за анулиране и присвоил парите. От една година общината се опитва да смени програмния продукт, но обслужващата фирма все още нямала готовност да предостави нов, обясни Красен Костадинов.
Благодарение на своевременната намеса на началника на отдела, който заема поста от 23 септември, е осуетен опит за ощетяване на общината с 5 000 лева. Служителят е задържан от полицията. По случая се води разследване под наблюдението на Окръжна прокуратура.
От общинската данъчна служба призовават гражданите да бъдат по-бдителни при внасяне и издаване на документи за платени местни данъци и такси.

Facebook коментари