Събота, 25 Май 2024 г.

Инициативен комитет предлага издигане на паметник на Флавий Аеций в Силистра

Във връзка с навършването през 2020 година на 1630 години от рождението на Флавий Аеций, инициативен комитет, начело с д-р Тодор Тодоров, предлага изграждане на негов паметник в град Силистра, за да се отдаде нужната почит и уважение към великият римлянин прославил родния си град, римската империя, и останал завинаги в нейната история
Флавий Аеций е римски военачалник от последните десетилетия на Западната Римска империя, трикратен консул (432, 437 и 446 г.), удостоен от историците с епитетите "последният римлянин" и "спасителят на Рим". Аеций е най-известен в историографията със своята победа над Атила в битката на Каталаунските поля през 451. Той е роден през 390 в Доросторум, днешна Силистра в Република България.
Тодор Тодоров е доктор по история и археология в Шуменския университет. А в последните години спечели популярност с няколко издадени исторически книги. Една от тях връща славата на забравения днес, но оставил ярък отпечатък върху политическия живот в началото на миналия век - политикът-демократ Никола Мушанов.
Участва в издаването на енциклопедиите за Силистренска област и трилогията - "България в Първата световна война (1914-1918)", "България в Балканските войни (1912-1913)", и "България във Втората световна война 1941 – 1945 г." в два тома.

Facebook коментари