Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

За седма поредна година в Нова черна готвеха и черпеха с мамалига

Мамалига /качамак, ястие от царевично брашно/ можеше да се опита вчера в силистренското село Нова Черна , където за седми път се проведе фестивал на мамалигата.
Основен организатор на проявата е местното читалище "Васил Йорданов-1942" с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община.
Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния. Тя е запазена и в бита на български села в Южна Добруджа, били години в пределите на Румъния. По силата на Крайовската спогодба от 1940 г., когато Румъния връща Южна Добруджа на България, се осъществява обмен на населението. Става така, че българи и румънци имат и общи традиции - сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от с. Черна.
Участват 35 художествени колектива, 17 индивидуални изпълнители и 8 майстори-готвачи на мамалига от пет български области и от Румъния. Целта на фестивала е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията. С фестивала се стимулира и издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, игри, рецепти, характерни за населените места от различните фолклорни области, насърчава се участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

Facebook коментари