Събота, 15 Август 2020 г.

Между 1350 и 1600 лева достигна цената на декар земеделска земя в Силистренско

Бум в търсенето на земеделски земи отчитат брокери на имоти. Но слабото предлагане води до постоянно увеличаване на цените на нивите.
Най-силният сезон за сключване на сделки е след прибирането на реколтата, защото ако се направи преди това, тя остава за новия собственик. Затова след жътвата пазарът се активизира.
Покупката на земеделска земя е сред най-изгодните инвестиции – тя носи доходност, която е 500 пъти по-голяма от парите на депозит, където лихвата е почти нулева, обясниха финансови експерти. Затова много хора, които имат свободни пари, вместо да ги държат на влог, предпочитат да инвестират в земя. Това са около 10% от потенциалните купувачи - зъболекари, адвокати, счетоводители, които имат отделени средства. Ако купят земя и да я отдадат под наем, те си осигуряват 2-3% доходност на година. В същото време цената на актива постоянно расте.

В същото време арендаторите се стремят да увеличат и окрупнят масивите си в очакване на правилата за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ за периода 2020-2027 г. Все още не е ясно каква ще е субсидията за декар, нито какъв ще е таванът на сумата. Това ще се реши от новата Еврокомисия и европейският парламент. Но желанието на България, а и на другите членки от Източна Европа, е да се изравнят плащанията за фермерите на старите и новите членове на ЕС, в които сега има сериозна разлика. Ако това стане, българските земеделци ще получават много повече помощи за обработваните от тях масиви, отколкото сега.

Предлагането обаче е слабо, особено на т.нар. първичен пазар - продажбите директно от собственици или наследници, които обикновено трудно постигат съгласие за сделки.

Все повече се засилва вторичният пазар - големи компании - търговци на земя, купуват с цел бъдеща препродажба. Те са склонни да дадат и по-високи цени.

Продавачите най-често първо се обръщат към арендаторите, но обикновено те не са склонни да плащат много. Но ако са възрастни хора, които нямат възможност да изследват пазара и да търсят по-изгодни възможности, се съгласяват.

По данни на Националния статистически институт, пpeз 2018 гoдинa cpeднaтa цeнa нa eдин дeĸap дocтигa 941 лв., ĸoeтo e cъc 7.9% пoвeчe в cpaвнeниe c 2017 гoдинa. Cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa пpeз 2018 г. yвeличeниe e oтчeтeнo в цeнaтa нa нивитe - c 12.6%, докато при пасищата нaмaлявa c 16.8%.

В Северна България земята е по-скъпа отколкото в Южна, защото е окрупнена.

Най-голям ръст в цените на земеделските земи отчитат в Северозападна България и особено във Видинско. Там декар се продава между 950 и 1200 лв., а на някои места край Дунав може да стигне и 1300-1400 лева. Най-скъпи са терените в Златия, според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/.

Така през последната година Видин се изравнява по цени с Монтана и Враца, където качеството на земята е много добро.

Купува се всичко, което се появи на пазара. Земята там се обработва от големи дружества, а конкуренцията е голяма.

Най-високи са цените на земята в Добруджа - средно около 2 000 лв., като декарът може да стигне и 2 700 лв. Сделки там обаче рядко се случват, защото и рентите са високи. Следващият регион е Силистра - там най-високата цена е 1600 лв. за декар, а най-ниската - 1350 лв. На трето място по високи цени са Варна, Русе, Плевен, Шумен, Разград /средно 1300 лв. за декар/. Според данните на НСИ за 2018-а - увeличeниe нa цeнaтa нa eдин дeĸap зeмeдeлcĸa зeмя cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa e oтчeтeнo в Ceвepния цeнтpaлeн paйoн - c 39.5%, и в Южния цeнтpaлeн paйoн - c 22.7%.

На най-ниски цени земята се е търгувала в Габрово и Кърджали – 400 лв. за декар, а в Пернишко – 500-800 лева за дка.
Ниски са нивата и в Хасковско и особено в Свиленградско – 600-850 лева за дка. Основната причина за това е, че парцелите там са много малки и разпокъсани, което създава трудности при обработването.

Facebook коментари