Сряда, 10 Август 2022 г.

Ще обяви ли актьора Михаил Незалзов гладна стачка? (видео)

Михаил Незалзов – актьор и доскорошен председател на СО към ДТ - Силистра настоява директорът на Драматичния театър в града да бъде освободен от поста: "Ще обява гладна стачка, безсрочна, ако не бъде махнат този човек...". Мотивите са неправомерни уволнения, грубо потъпкване на трудовото законодателство и заличаване на синдикалната организация в института. За случая са сигнализирани Инспекцията по труда, централното ръководство на КНСБ и Министерството на културата.
Припомняме, че повод за поредния скандал в силистренския театър стана уволнението на 16 души. Сред освободените от настоящия директор Борислав Ненков са всички членове на синдикалната организация, както и нейното ръководство. Според Красимира Чапкънова, помощник-режисьор, доскорошен секретар на към КНСБ в театъра, тя и колегите й не са били информирани за промените, с тях не са водени преговори, не са обявени критериите за съкращенията. Освен масовото освобождаване на творчески и технически персонал, директорът не се е съобразил нито с Кодекса на труда, нито е изпълнил предписанията на Инспекцията по труда, за което вече веднъж е санкциониран. Директорът Борислав Ненков отговори, че такова е било нареждането от София, въпреки че няма разрешение от съответната синдикална организация.
Заявеното намерение на актьора бе коментирано от силистренския депутат Антон Кутев: "Информиран съм, че актьорът от Силистра Михаил Незалзов е обявил готовност за гладна стачка. Аз лично се надявам до този краен вариант да не се стигне и ще направя всичко възможно да не се стигне, но ако все пак Незалзов обяви безсрочна гладна стачка, аз ще го подкрепя изцяло и ще направя всичко възможно да мобилизирам цялата театрална гилдия от България в негова подкрепа".

Информация БНТ-Север
Анелия Петрова
Александър Леви

Facebook коментари