Събота, 15 Август 2020 г.

Професор по физика преподава в ЕГ в Силистра

Може ли физиката да е забавна? Колко е относителната и абсолютната тежест на емоцията във физиката? Колкото е необходимо, за да е вълнуващ и атрактивен един урок по физика – това е верният отговор. Два необикновени часа по физика изнесе в ЕГ професор Венцислав Вълев, бивш възпитаник на гимназията. Той е първият от всички бивши ученици на ЕГ, които ще се върнат в своето училище, за да … преподават. А това е само част от инициативите, с които Езикова гимназия се кани да посрещне през тази година своята тридесетгодишнина.
Професор Вълев, с впечатляваща биография и професионална кариера в областта на физиката, преподаде на английски език своя урок за наночастиците. Къде са те ли? Някъде много близо до чудесата. Ако всяка голяма крачка напред някога е била чудо, то проф. Вълев изключително атрактивно и артистично отигра пред аудиторията бъдещите невероятни крачки в науката. Като вълнуващ филм беше неговата презентация , на билото на който се срещат фантастиката и науката. И с поведението си, и с научните си аргументи той всъщност показа колко решаващо и важно за учения физик е въображението. И с това плени учениците.
Шлем, който може би ще чете мисли. "Горещ" шлем, така го нарече г-н Вълев – в буквалния и преносния смисъл на думата. Успели са да намалят неговата температура от 150 на 42 градуса, какво ще се случва в бъдеще само може да си представите…Вече знаят физиците, с които ученият работи, как се правят невидими неща, още няма материали, с които това да се случи. Но Белинда е реалност. Проф. Вълев показа нейна снимка – засега тя е сложна система, която в бъдеще може би ще е екологичен мотор. Мощен лазер нагрява "златни частици", които нагряват водата и от парата се върти колелото. Белинда, има си име това изобретение. Имат си имена и симпатичните роботи, с които работи екипът на Венцислав Вълев. Те преподават физика на деца. И често в групата, която ги тества, са децата на професора.
Наночастици, роботи, нови открития – това беше темата на урока. Другият урок, който всеки добър учител преподава, докато преподава, е за това как физиците са зависими един от друг и как хората трябва да си помагат и сътрудничат. Как когато има неуспешни опити, човек не бива да спира до тях , да говори за тях, а трябва да мери успеха си с това, че не се отказва. Че продължава да опитва. Че смисълът на живота, на колелото на живота е в това да не спираш. Защото спреш ли, никакви наночастици няма да нагреят двигателя така, че той да тръгне отново. Да не се отказваш и да си заразен с емоцията на това, което правиш – това показа на учениците с много артистизъм и чувство за хумор проф. Венцислав Вълев.

Facebook коментари