Петък, 12 Април 2024 г.

Откриха паметник в село Войново на загиналите във войните за свободата на България

В силистренското село Войново, община Кайнарджа, бе открит поредният паметник на загиналите във войните за свободата на България, дело на Инициативен комитет, със съдействието на кметството с кмет Добри Малчев, на община Кайнарджа с кмет Любен Сивев, на Областна администрация Силистра с областен управител Ивелин Статев, на Министерство на отбраната и на дарители, както и на доброволци.

Своеобразният празник бе в навечерието на 21 септември – Международен ден на мира, и 22 септември – Ден на Независимостта на България от 1908 г.
Паметникът е от черен гранит и с изписани 14 имена на добруджанци от селото, убити като участници в 4 войни през първата половина на 20 в. – Балканската, Междусъоюзническата, Първата и Втората световни. Паметникът е под №45 в регистъра на военните паметници в Крайдунавска Добруджа, на който е посветена отделна секция в сайта на Областна администрация.

Миналата година по подобен начин бяха открити паметници в тутраканските села Варненци и Шуменци, чиито имена са свързани с победата на българската армия на Добруджанския фронт през 1916 г. Те също бяха изградени със съвместните усилия на местните власти, Министерство на отбраната и дарители.

Facebook коментари