Събота, 15 Август 2020 г.

Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев" откри новата академична година

В зала "Проф. Славчо Иванов" на Филиал Силистра към Русенски университет "Ангел Кънчев" бе проведено тържество по откриване на новата академична 2019-2020 г., заедно с представяне на абсолвентите от випуск 2019 по инженерни и педагогически специалности – редовно и задочно обучение.

Приветствени слова произнесоха доц. д-р Валентин Стоянов – директор на Филиал Силистра, доц.-д-р Анелия Манукова – зам.-председател на Общото събрание на РУ (тя бе гост заедно със свои колеги на различни длъжности и като представители на няколко факултета), Стоян Бонев – зам.-областен управител на област Силистра, Цветана Игнатова – директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в Общинска администрация Силистра, студентка – първокурсник, и студент – абсолвент.

Отбелязано бе, че в сравнение с предишните две години приемът в първи курс е почти удвоен (в няколко специалности, вкл. в задочен план учебната година започват 70 студенти). Подчертано бе също, че чрез Филиал Силистра академичността на Русенския университет е разпознаваема в Крайдунавска Добруджа.

На практика чрез него Русе, Видин, Разград и Силистра образуват своеобразен духовен мост, изграден чрез филиали с обща мисия. Подсказано бе, че е добре Филиал Силистра да се върне към обучение на българи от Молдова и Украйна по ПМС №103, какъвто опит има в 90-те години на миналия век.

Със специално послание към аудиторията бе дългогодишният директор на някогашния Институт за подготовка на учители, предшественик на Филиал Силистра – доц. д-р Илияна Горанова (почетен гражданин на Силистра). Тя връчи дарение от сто лева за абонамент за две научни списания, както и няколко книги, сред които и 4 учебни помагала, на които е автор.

Напомнено бе, че през 2021 г. ще е хубаво да бъде организирано голямо честване на 50-ата година на ИПУ, прераснал през 1998 г. в академична структура на най-голямото ВУЗ в Северна България. През 2011 г. студентската общност бе в основата на отбелязването на 120-ата година на педагогическото образование в област Силистра.

В настоящата година Студентска учебно-изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство" с ръководител доц. д-р Румяна Лебедова стана партньор на Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България със създаването на постери за изложбата "Европейският дух в образователното дело на Силистра в периода 1878-1913 г.", която в момента е акцент във фоайето в сградата на учебното заведение.

Facebook коментари